2024. június 2. - Kármen, Anita

Gyurcsánynak vége, az MSZP átalakul, vasárnap felszáll a füst - összefoglaló a szombati napról

Gyurcsány befejezte, a megyei elnökök kivégezték, Bokros, Glatz, Gráf nem vállalja a miniszterelnökséget, Bajnai az új jelölt, Szekeres vagy Kiss lehet a pártelnök, de mindenképpen átrendeződik minden. A szombati nap történései.
2009. március 28. szombat 21:51 - HírExtra

16:41

Az MDF készen áll az előre hozott választásokra - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke szombaton Budapesten. Bokros Lajos, a párt EP-listavezetője szerint is elég volt "ebből a kínlódásból".

"A Magyar Demokrata Fórum készen áll az előre hozott választásra. Készen állunk a programunkkal" - hangsúlyozta Dávid Ibolya, a párt európai parlamenti kampánynyitója után tartott sajtóértekezletén. Az MTI kérdésére a politikus hozzátette: az MDF minden egyes eddigi esetben megszavazta a parlament feloszlatását, és a következőt is megszavazza.

A pártelnök szerint a parlament hétfői ülésén sok minden történhet. Nyitott a lehetőség arra, hogy a parlament feloszlatja magát, ezzel lehetőséget teremtve az előre hozott választások kiírására, nyitva a lehetőség a konstruktív bizalmatlansági indítványra, és ezzel az új miniszterelnök megválasztására is - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy tárgyalnak-e az előre hozott választások vagy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lehetőségéről más pártokkal, Dávid Ibolya azt mondta: az MDF nem kezdeményez tárgyalásokat. Ugyanakkor ha más párt kezdeményez egyeztetést, akkor az MDF - ugyanúgy, mint eddig, részt vesz rajta - fűzte hozzá.

Bokros Lajos hangsúlyozta: ez a mostani "kínlódás" Közép- és Kelet-Európa szégyenpadjára ülteti Magyarországot. Erről az útról le kellene térni, az egyik nagyon komoly út az éppen az előre hozott választás - tette hozzá.

Jelenleg az MSZP személyt keres és nem programot. Ilyen körülmények között csak néhány hónapos kormányzás következhet, ennyi idő alatt viszont nem lehet megvalósítani a reformok azon kritikus tömegét, amelyre szükség lenne - mondta az EP-listavezető.

Arra a kérdésre, hogy előre hozott választások esetén lehet-e Bokros Lajos az MDF miniszterelnök-jelöltje, a volt pénzügyminiszter azt mondta: "ha az ország előtt álló feladatok megoldására szükség van az én személyemre, programomra, hitelességemre, akkor sohasem szoktam megfutamodni a feladatok elől".

Saját programjával kapcsolatban Bokros Lajos elmondta, hogy Magyarország gazdasági csapdahelyzetben van: az államadósság és a külső adósság is felhalmozódott. Nincs mód kamatcsökkentésre, és arra, hogy költségvetési túlköltekezéssel mesterséges keresletet gerjesszen a kormány - tette hozzá.

Szerinte öt területen van szükség reformokra: az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a közigazgatás és a közteherviselés területén. Ezeken a területeken több mint száz intézkedésre van szükség. Az általa tervezett intézkedések között van megszorítás is, de a reformok lényege, hogy minőséget lehessen biztosítani a közszolgáltatásokban az adófizetők részére.

16:27

Nem kívánta kommentálni a miniszterelnök-jelölés körül kialakult helyzetet Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szombat délután. Kóka János frakcióvezető szerint Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül.

Az Ellenzéki Kerekasztal 20. évfordulóján rendezett budapesti eseményre érkező Fodor Gábor arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan értékeli Bokros Lajos nyilatkozatát, miszerint nem vállalja a jelöltséget, és milyen megoldást lát a helyzetre, úgy válaszolt: "az ellenzéki kerekasztalról fogunk beszélgetni".

A szintén a rendezvényre érkező Kóka János az MTI-nek azt mondta: a szocialista pártnál a helyzet óráról-órára változik, de Magyarországnak megoldásra van szüksége, mert a válság egyre mélyül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását