2024. május 5. - Györgyi

Fegyelmi eljárás az elnök ellen

Fegyelmi eljárás megindításáról döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság elnöke ellen pénteki rendkívüli ülésén - tudta meg az MTI az ülést követően.
2009. március 27. péntek 15:47 - HírExtra
Fazekas Sándor, az OIT elnökhelyettese az ülés után az MTI érdeklődésére azt mondta: a testület áttekintette Horváth Györgynek az elmúlt napokban tett nyilatkozatait és ez alapján döntött a fegyelmi eljárásról. A testület "a felelősségrevonás szempontjából szükséges igazgatási intézkedéseket megtette".

A Veszprém Megyei Bíróság elnöke a héten többek között Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta: "a költségvetési javakkal történt visszaélések eljárásokat vonhatnak maguk után, ezért a kormányfőt és pártját nyilván az aggasztja, hogy egy kormányváltás után felelősségre vonások következhetnek". Horváth György szerint a kormányfő "ennek próbál elébe menni azzal, hogy a bíróságokat és ügyészségeket támadja".

Az OIT nem először foglalkozott Horváth György nyilatkozataival. Legutóbb múlt kedden határoztak úgy, hogy nem kezdeményeznek eljárást a megyei bírósági elnök ellen egy másik nyilatkozata miatt.

Horváth György az újságban február elején arról fejtette ki a véleményét, hogy nem tartja helyénvalónak, ha a miniszterelnök arra hívja fel az állami szerveket - cégeket és hivatalokat -, hogy ne fizessenek elő az ellenzéki Magyar Hírlapra. Ezt a kormányfői felhívást a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette.

Az OIT egy február eleji ülésén Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vetette fel, hogy a testület foglalkozzon a Veszprém Megyei Bíróság elnökének a Magyar Hírlapban tett nyilatkozatával. Az OIT a március 3-ai ülésén
úgy határozott, hogy megvárja a Horváth György által saját maga ellen kezdeményezett etikai eljárás végét, és utána dönt az ügyben.

Horváth György a múlt héten arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Bírói Egyesület Országos Etikai Tanácsa elmarasztalta a magatartását, mert úgymond "átlépett egy határt" a vélemény-nyilvánításban, azaz politikai területre "tévelyedett". A bírák pedig politikai természetű kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem nyilváníthatnak véleményt - foglalta össze az etikai tanács határozatának lényegét az elmarasztalt elnök az MTI-nek. Az OIT ezt követően döntött úgy, hogy nem indít fegyelmi eljárást Horváth György ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását