2024. május 28. - Emil, Csanád

A szlovák Fidesz?

A Sme című szlovák véleményformáló napilap pénteki kommentárjában azt állítja, hogy sok a hasonlóság és a párhuzam a magyarországi Fidesz és a szlovákiai Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt között.
2009. március 27. péntek 12:16 - HírExtra
Úgy látja, hogy azon ígéreteknek a többségét, amelyeket Orbán Viktor ellenzékben tett, Robert Fico kormányzati pozícióban megvalósítja. Fico a cseh szociáldemokraták hétvégi kongresszusán Prágában szélsőségesen jobboldali pártnak nevezte a Fideszt. A Smer azonban sokkal jobban hasonlít rá, mint azt a kormányfő gondolja.

"Fico kormánya Szlovákiában az utóbbi években a gyakorlatban szinte pontosan azon dolgok megvalósítását szorgalmazta, amelyeket Orbán Viktor Magyarországon hangoztatott és támogatott. Ha tehát a Fidesz nagyon szélsőséges párt, akkor a Smerben szintén komoly szélsőségesek ülnek" - szögezi le az újság.

Ennek a véleménynek a bizonyítására több konkrét példát említ. A lap szerint a párhuzam az egészségügyben a legláthatóbb. A Fidesz a magyar kommunistákkal együtt aláírásokat gyűjtött a kórházak privatizációja ellen, Fico kormánya Szlovákiában leállította a kórházak átalakítását és magánosítását. A Fidesz támogatta a vizitdíjak megszüntetésére irányuló népszavazást, Fico kormánya hatalomra kerülése után a díjak többségét azonnal megszüntette. Orbán ellenzi az egymással versengő egészségügyi biztosítók modelljét, Fico kormánya Szlovákiában meg akarja szüntetni ezt a korábban bevezetett modellt.

A Fidesz ellenzi a budapesti repülőtér és a MÁV Cargo magánosítását, Fico ugyanezt teszi Szlovákiában. Sem a Fidesztől, sem a Smertől nem áll távol a populista osztogatás. Orbán pártja támogatta a 13. nyugdíj bevezetését, sőt a választási kampányban 14. nyugdíjat is megígért. Fico kormánya hasonló "karácsonyi" ajándékkal lepte meg a nyugdíjasokat.

Mindkét párt nyitott volt az együttműködésre azokkal a pártokkal, amelyeket szélsőségeseknek, szélsőjobboldaliaknak szokás minősíteni. A Fidesz soha nem zárta ki, hogy együttműködhetne a Csurka István vezette MIÉP-pel, bár nem léptek koalícióra. A Smer viszont bevette a koalícióba a Szlovák Nemzeti Pártot... Bár voltak hasonló előzmények, de egy magát szociáldemokratának minősítő párt ilyet még nem tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását