2024. május 3. - Tímea, Irma

A "bitcai rém" életfogytiglant kapott

Életfogytiglani szabadságvesztésre és kényszergyógykezelésre ítélték hétfőn Moszkvában Alekszandr Picsuskin sorozatgyilkost, a "bitcai rémet", akit 48 rendbeli gyilkosságban és három gyilkossági kísérletben találtak bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.
2007. október 29. hétfő 16:14 - Hírextra
Picsuskin az orosz fővárosban, a bitcai parkerdőben követte el rémtetteit.

Vlagyimir Uszov bíró a szigorú ítéletet a Picsuskin által elkövetett tettek és a gyilkos rendkívüli társadalmi veszélyességével indokolta. Picsuskinnak szabadságvesztése teljes ideje alatt kényszergyógykezelésnek kell alávetnie magát és pszichiátriai megfigyelés alatt áll majd. "Pszichikai elváltozásokban szenved, de ez nem zárja ki beszámíthatóságát, így tetteiért felelősségre vonható" - mondta a bíró.

Az ügyész úgy nyilatkozott, hogy az ítélet igazságos. Az ügyvédek, akik több mint 20 vádpontban kérték Picsuskin felmentését, mivel szerintük azokban az ügyészség nem bizonyította kielégítő módon bűnösségét, csupán annyit mondtak, hogy az esetleges fellebbezésről a védencükkel folytatott megbeszélés után nyilatkoznak.

Picsuskin első ízben 1992-ben ölt, aztán hosszú szünet után, 2005-2006-ban követte el gyilkosságait. Áldozatai túlnyomórészt férfiak voltak. Többnyire a bitcai parkerdőbe csalta őket azzal az ürüggyel, hogy egy kimúlt kutyáról akar megemlékezni, majd legtöbbjüket kalapáccsal megölte és az erdőben elrejtette. Azt tervezte, hogy annyi ember életét oltja ki, ahány kocka van egy sakktáblán, vagyis 64-ét.

Eredetileg 49 gyilkosság és 3 gyilkossági kísérlet vádjával állították bíróság elé, de egy gyilkosságot kitartóan tagadott, ezért azt a vádpontot az ügyészség ejtette. Picsuskin ugyanakkor elmondta: hatvannál is több embert ölt meg.

Az utolsó szó jogán a sorozatgyilkos több szempontból helyesbítette az esküdtszék megállapításait, például egyik áldozatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azt nem itatta le, mert az illető egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. Hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy bűncselekményeit különleges kegyetlenséggel követte el. "Ez rituálé volt, az én stílusom. Sem az ügyészek, sem a nyomozók nem tudják, hogy mi volt nálunk az erdőben." Arról is beszélt, hogy ő nem "megsértette a törvényt, hanem csak elmozdította".

Kijelentette: lám, milyen régen rács mögött van, és vagy hatvan ember foglalkozik azzal, hogy bűnös, vagy nem bűnös, de az erdőben ő egyedül volt a bíró, az ügyész és a végrehajtó.

Miután az esküdtszék bűnösnek találta az ellene felhozott vádakban, az ügyész bejelentette, hogy a Picsuskin által beismert további 11 gyilkossági ügyben újból nyomozást indítottak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását