2024. március 29. - Auguszta

Szerbia mindent megtesz a bűnösök ügyében

Szerbia mindent megtesz a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic és Goran Hadzic elfogásáért - biztosították Belgrádban a törvényszék főügyészét.
2009. március 26. csütörtök 22:36 - HírExtra
Serge Brammertz, a délszláv térségben elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró törvényszék főügyésze kétnapos munkalátogatást kezdett csütörtökön Belgrádban, hogy áttekintse, mit tett eddig Szerbia a még bujkáló szerb nemzetiségű vádlottak, Mladic és Hadzic felkutatásáért, illetve elfogásáért. Brammertz júniusban ad értékelést a szerb együttműködési készségről a Biztonsági Tanácsnak.

Mladic a boszniai szerbek katonai főparancsnoka volt a boszniai háborúban (1992-95). A hágai törvényszék számos háborús bűntettel vádolja, felelősnek tartja többek között a boszniai szerb erők által 1995-ben végrehajtott srebrenicai vérengzésért, amelyben mintegy nyolcezer bosnyák férfit és kamaszt mészároltak le. Hadzic horvátországi szerb vezető a "Szerb Krajina Köztársaság elnöke" volt. A hágai vád szerint része volt 1991 és 1993 között horvát civilek megölésében, illetve erőszakos kitelepítésében.

Előbb Boric Tadic szerb elnök fogadta csütörtökön Brammertzet, majd Ivica Dacic első miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős szerb Nemzeti Tanács elnöke tárgyalt vele.

Belgrád tökéletesen tisztában van azzal, hogy Mladic elfogása nélkül nem várható változás Brüsszel álláspontjában Szerbia európai integrációját illetően - mondta Ljajic a hágai főügyésznek arra utalva, hogy Brüsszel befagyasztotta tavaly a tárgyalásokat Szerbia tagságáról, s felújításukat Mladic és Hadzic kiadásához köti. Hozzátette: a szerb különleges szolgálatoknak megvannak a terveik a két bujkáló vádlott utáni nyomozás további lépéseire nézve, de hálátlan dolog lenne jóslásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mikor kerül Hágába Mladic és Hadzic.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását