2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fénnyel festik ki a Zsolnay Múzeum homlokzatát

Fényfestéssel díszítik a pécsi Zsolnay Múzeum homlokzatát esténként néhány órára, az ehhez szükséges speciális vetítőberendezéseket hivatalosan csütörtökön helyezték üzembe.
2009. március 26. csütörtök 22:22 - HírExtra
Hargitai János, a Baranya megyei önkormányzat elnöke az átadási ünnepségen elmondta: a három vetítő egy gótikus és egy reneszánsz festményt varázsol felváltva az épület utca fronti falára. A beruházás mintegy 30 millió forintos költségét a múzeum rekonstrukciójának "maradványpénzéből" finanszírozták.

Két restaurátor és egy festőművész egy hónapon át dolgozott a vetítőkbe való dia alapjául szolgáló alkotások elkészítésén. A gótikus kép Jézus életének főbb eseményeit dolgozza fel, a reneszánszon főleg Erdélyben elterjedt lombdíszmotívumok, valamint négy pécsi prépost arcképe látható.

Dittrich Csilla restaurátor korábban az MTI-nek elmondta: e festmények nem azok, amelyeket a középkor embere láthatott. Egyetlen, az eredetihez hű, reneszánsz részletük van csupán, a Fájdalmas Krisztus képe, amely 2006 nyarán megsemmisült.

Utalt rá, hogy az egykori gótikus festményt Pécs mohácsi vészt követő török elfoglalása után tette tönkre a házba beköltöző török elöljáró, a reneszánsz töredékeket pedig három évvel ezelőtt egy segédmunkás verte le szabálytalan munkavégzés következtében.
A kivitelezőt és a restaurátort ezért milliós nagyságrendű bírsággal sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

Az 1324-ben épült múzeumi ingatlan Pécs legrégibb épülete és 1955 óta a világ legnagyobb, 12 ezer műtárgyat és 8 ezer dokumentumot magában foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. Legszebb darabjai tematikus formában tekinthetők meg, az ismeretek elmélyítését pedig a termek falaira szerelt érintőképernyős monitorok segítik.
Az évi 73 ezer érdeklődőt vonzó Zsolnay Múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet továbbá a Zsolnay család történetével, s betekintést enged a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.

A múzeum 415 millió forintos beruházás eredményeként, 2007 őszére megújult. A pénzből az épületet megerősítették, falait újravakolták, padlásterét beépítették, kiállítóterét bővítették. Az érdeklődők így a modernizált, jól megvilágított, légkondicionált termekben tartalmilag a korábbinál gazdagabb tárlatot láthatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását