2024. április 20. - Tivadar

Gyógyszerekkel a stressz ellen

Több mint 1 millió munkavállaló "doppingol" a munkahelyi terhek, és az egyre nagyobb követelmények miatt.
2009. március 26. csütörtök 19:27 - HírExtra
Csütörtökön pedig egy újabb megdöbbentő jelentés látott napvilágot arról, hogy nem utolsósorban a válság okozta terhek, illetve a növekvő feszültség miatt az elmúlt időszakban ugrásszerűen megnőtt a pszichés eredetű megbetegedések száma a munkavállalók körében Németországban.

A bielefeldi egyetem munkapszichológiai tanszékének tanulmánya szerint a pszichés megbetegedések növekedése a megelőző években immár általános trendnek számított, ez a növekedés azonban az elmúlt évben felgyorsult, s már-már "drámaivá" vált. A munkahelyi követelmények, illetve a gazdasági környezet megváltozása az emberek körében egyre nagyobb stresszt okoz, s a jelenlegi válság csak erősítette mindezt.

A szakértők szerint ez a növekvő feszültség " a gyomron üt vissza", mivel a munkavállalók táborában növekszik a félelem és a kiszolgáltatottság érzete amiatt, hogy sorsukat a teljesítmény ellenére sem tudják befolyásolni. Mindez pedig mindenekelőtt depresszióhoz vezethet, míg a további tüneteket elsősorban az álmatlanság és az ingerlékenység jelenti. De valójában a pszichoszomatikus megbetegedések egész palettája fenyeget - vélekedtek a szakértők.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a betegszabadságban eltöltött napok száma nem növekedett a pszichés megbetegedések emelkedésével párhuzamosan. Akárcsak a korábbi vizsgálatok, a mostani is azt mutatta ki, hogy a németek túlnyomó többsége - még ha beteg is - inkább bemegy a munkahelyére. Mindezt "jelenléti betegségnek" nevezték el, utalva arra, hogy az mind a munkavállalónak, mind az adott vállalatnak több kárt okoz, mint segít. A kikúrálatlan megbetegedések ugyanis egyhamar krónikussá válhatnak, ami azután pótlólagos kiadásokkal jár. Ugyanakkor jelentősen csökken a munka hatékonysága.

Az egyik legtekintélyesebb betegbiztosító, az AOK szerint 2007-ben és 2008-ban minden három munkavállaló közül átlagban kettő betegen is bement dolgozni, a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyva az orvos tanácsát. Azoknál a vállalatoknál pedig, ahol az elbocsátások már "mindennapossá" váltak, a hiányzás szinte a nullával volt egyenlő.

Különösen az egyes üzemekben, illetve gyárakban növekedett meg erősen a stressz okozta pszichés eredetű megbetegedések száma - vélekedtek a szakértők, s egyben arra is figyelmeztettek: mivel a gyárakra nehezedő nyomás várhatóan erősödni fog, annak hatása is erősebb lesz. Ezért sürgősen megelőző intézkedésekre lenne szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását