2024. május 19. - Ivó, Milán

A felvidéki magyarok jövője a tét

Bugár Béla szerint a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában a magyaroknak minél nagyobb számban kell az urnákhoz járulniuk, mert passzivitásuk Ivan Gasparovic jelenlegi elnöknek kedvez, aki nyíltan magyarellenes.
2009. március 26. csütörtök 11:10 - HírExtra
Bugár felhívta a figyelmet arra, hogy a Gasparovicot támogató két koalíciós párt - az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - ismét elővette a "magyar kártyát", és a magyar veszéllyel ijesztgeti a szlovák választókat.

"Ha (a szlovákiai magyar választók) otthon maradnak, akkor valójában passzív módon támogatják a jelenlegi elnököt, azt az Ivan Gasparovicot, aki a magyarokat másodrangú polgároknak tekinti - hiszen azt mondta, hogy Szlovákiában nincsenek is magyar iskolák, csak szlovákok. Az ő támogatói az - úgymond - magyar veszély előhívásával mozgósítják embereiket, s ha a magyar választó otthon marad, azzal Ivan Gasparovic esélyeit növeli" - jelentette ki a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke az Új Szó című napilapban csütörtökön közölt interjúban.

Bugár szerint ha a szlovákiai magyarok nagy számban járulnak az urnákhoz, "igenis nagy az esély arra, hogy ő Radicová győz. Ha elmegyünk, és rá szavazunk, az a jelölt lehet az első, aki tudja, hogy Szlovákiában nem csak szlovákok élnek, és látja, hogy a nemzetiségi feszültségek az egész ország érdekeit sértik."

Anna Belousovová, az SNS első alelnöke szerdán kijelentette: megengedhetetlen, hogy Szlovákia elnökéről "a gazdag pozsonyiak és a magyarok" döntsenek. A nacionalisták egyik vezetője arra célzott, hogy míg Gasparovic a szlovákok lakta északi régiókban élvez nagy támogatottságot, addig Radicovát az első körben a pozsonyiak és a magyarok is lakta déli országrészek támogatták nagyobb mértékben.

A SNS elnöksége bejelentette: szombaton Pozsonyban országos konferenciát rendez, amelyen mozgósítani kívánja a szlovák választókat Gasparovic támogatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását