2024. június 4. - Bulcsú

Lendvai: a köztársasági elnök a szavazófülkében szimpatizáljon

A köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban - így reagált Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője arra, hogy a köztársasági elnök az előre hozott választásokat tartja a legjo
2009. március 25. szerda 15:31 - HírExtra
"A köztársasági elnök urat bírálni nem szokás, kommentálni nem illendő. Ezért tisztelettel csupán arra hívnánk fel a figyelmét, hogy a köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban" - írta Lendvai Ildikó az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint fogalmazott, a köztársasági elnök minden magyar állampolgár, az egész köztársaság első embere. Nem az a baj, ha magánvéleménye egybeesik egy pártéval, az viszont baj, ha ezt hivatalos nyilatkozataiban teszi közzé, és ezzel direkt politizálásra vállalkozik - hangsúlyozta a szocialista frakcióvezető.

Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott szerdai interjújában kijelentette: csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel.

Hozzátette: csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.

Kiemelte: a konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható, azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni.

Ez a jelenlegi kísérlet kifejezetten átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg - mondta. Hozzátette: "ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

PEPITA
2009. március 25. 16:59
Lendvainak üzeni a nép!!7.-év alatt nem csak lopásbol kelletvona a kormánynak élni!!!Lenini ut DOLGOZNI,DOLGOZNI,DOLGOZNI a kormánynak.A Magyart pedig eltiporni!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását