2024. május 17. - Paszkál

Miniszterelnökváltás: kapitány a süllyedő hajót...?

Hihetetlenül ellenmondásos a nemzetközi visszhangja a hétvégi Gyurcsány-bejelentésnek. Amennyire váratlan volt ez az országnak, legalább annyira illik abba a politikai képbe, melyet a világ gondolt ki számunkra.
2009. március 24. kedd 07:46 - Tatai Gábor
„Nehéz helyzetben van az ország” – kezdi a háttér ismertetését a The Australian, a hétvégi magyar bejelentést hírül adó írásában. Amikor tavaly októberben a hitelek az egész Föld körül befagytak, az ország számára hirtelen lehetetlenné vált kötvényeinek eladása, így nem volt miből finanszírozni a deficiteket. A tőkések a forint folyamatos ingadozását követően magára hagyták az országot, ezzel még jobban ellehetetlenítve a tetemes kölcsönök visszafizetését, valamint tovább fokozva a lakás- és üzlettulajdonosok megterheltségét – fejtegeti az ausztrál lap.



Egy ’piac- és üzletbarát politikus’

„Mr. Gyurcsányt egyszer még úgy üdvözölték, mint egy piac- és üzletbarát baloldali politikust, mindazonáltal később sokan elmarasztalták a reform oldalról, ahonnan még drasztikusabb megszorításokat vártak a nyugdíj és egyéb állami kiadások ügyében. Saját pártjának tradicionálisabb elemei viszont azt várták el tőle, hogy hatékonyabban kiáll a közigazgatási munkahelyek és a már említett nyugdíj védelmének ügyében. Intézkedései csak szűk körben nyertek tetszést – értékeli a The Australian a 2006 óta tartó reform huzavonát.

A ’megszorítások atyja’

„Egy év eltelt. A támogatottságunk nem növekedett, hanem csökkent” – Idézi az Al Jazeera Gyurcsány csalódottságát, majd részletezi, hogy a 2006 és 2008 közötti időszakban éppen az ő intézkedései révén sikerült az államháztartási deficitet 9.2-ről 3.3-ra csökkenteni. A francia AFP-hez hasonlóan, az Al Jazeera is csak a támogatottság zuhanását hangsúlyozza, melyet az őszödi beszéd közvetlen következményének lát.

Sokak szemében egészen rendkívülinek hat, hogy egy, a kezdetektől fogva ennyire népszerűtlen és kisebbségi helyzetben lévő kormányzat ennyire fényes eredményeket tudott letenni az asztalra, mindössze két év leforgása alatt. A külföldi források, noha méltatják a statisztikákat, nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a kormány már évekkel ezelőtt elvesztette a szavahihetőségét, így komoly foganatja nem lehet a jelenlegi válságkezelő intézkedéseinek.

Az Al Jazeera arra is kitér, hogy a lemondásnak pozitív kihatásai lehetnek a politikai stabilitás irányában, ám az utód olyan határozott szociális reformokat lesz kénytelen életbe léptetni, melyekre még nem volt példa Magyarország történetében.

’Pragmatikus és racionális politikus’

Robert Fico egyértelmű csalódottságának adott hangot a magyar miniszterelnök személyében történő változásokkal kapcsolatban. Szerinte Gyurcsány Ferenc lemondásával, és az „Anti-szlovák” Fidesz hatalomra kerülésével a két ország közötti kapcsolat rosszabbodására kell számítani. „(a kormányváltás – a szerk.) rendkívüli módon megbonyolíthatja a magyar-szlovák kapcsolatokat, melyet mi sem tűrhetünk szó nélkül” – nyilatkozta Fico a Prágában tett látogatásakor. Az egyáltalán nem zavarta a szlovák államfőt, hogy jelenleg kormányváltásról még szó sincs.

Az Earth Times szerint a magyar-szlovák kapcsolatok már Gyurcsány ideje alatt is elhidegültek: szerintük a kapcsolat akkor romlott meg, amikor 2006-ban Fico, a három párti koalíció keretei között, az „idegengyűlölő” Jan Slota-t is a kormányba vette. Slota már korábban is magyarellenes kijelentéseiről volt hírhedt. Ha a Fico szerinti „szlovákbarát” Gyurcsány sem tudta tompítani a feszültségeket, ez az egyre népszerűbbé váló Fidesszel egyenesen katasztrofális viszonyokat fog eredményezni.

’Magyarország mélyebbre ereszkedik a káoszban’

A végére hagytuk a legszebbet. A dolog pikantériája, hogy az cikk egy magyar írótól származik, aki a fent említett címmel jelentet meg írást egy nemzetközi internetes felületen, így adva brilliáns leckét a felelősségteljes újságírásból és hazafias együvé tartozásból. „John Horvath” angol nyelvű elménsségében a Telepolis, német illetőségű internetes magazin oldalán ilyesmiket mond: „A jelenlegi politikai színház, ami a parlamentben zajlik, csak hozzá fog adni ahhoz a gazdasági káoszhoz és a szociális szorongáshoz, ami Magyarországon zajlik”.

A létező összes politikai párt kálváriáját, a munkanélküli helyzetet és a forint alvilágba ereszkedését végigzongorázva eljut a Titanic meghökkentő párhuzamáig, ahol egyetlen mondatba sűrítve a magyar történéseket, megjegyzi: "Most, hogy már mindenki látja, hogy a hajó el fog süllyedni, mindenki siet üres helyet találni egy mentőhajón, ami nem is létezik”.

Cikkünk készültekor a lehető legkörültekintőbben próbáltuk a Gyurcsány-lemondást követő nemzetközi visszhangot felvázolni. A Telepolis-énál sötétebb és kártékonyabb víziókat sehol sem találtunk.
Forrás: HirExtra / Al Jazeera / Telepolis / AP / AFP / The Autralian / CEPA / Earth Times
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását