2024. április 29. - Péter

Mi lesz, ha Gyurcsány Orbánt jelöli?

Gyurcsány Ferenc a hétvégi MSZP kongresszuson bejelentette lemondását, vagyis felkínálta annak lehetőségét. Rögtön elkezdődtek a találgatások, hogy ki lesz majd az utód, ki vezeti az országot, ki lesz az az ember, aki bevállalja, hogy bukásra juthat?
2009. március 23. hétfő 14:19 - Brousil Csaba
Summásan

Gyurcsány ezzel a döntésével sok legyet ütött egy csapásra. Egyfelől megállapodott a párt elnökségével abban, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány alkotmányjogi módszerét választja a miniszterelnöki poszt elhagyására. Ezzel a döntéssel kirántotta Sólyom Lászlót a kalapból: nem kerül a köztársasági elnök kezébe a miniszterelnök jelölésének kérdése, ami a szocialistáknak kedvező, hiszen Sólyom nem tartozik az MSZP fő szimpatizánsai közé. Továbbá a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amennyiben megszavazzák, apelláta nélkül rögtön hatalmat ad a megjelölt miniszterelnök számára. Nincs kampány, nincs választás, viszonylag tiszta az út.



Gyurcsány azt is elmondta, ő is tagja lesz annak a bizottságnak, amely feltérképezi a pártok javaslatait és kiválasztja a megfelelő személyt a válságkezelő program végrehajtására, tehát mint teljhatalmú pártelnök és még hivatalban lévő miniszterelnök igencsak mérvadó lesz a véleménye - szűkítve ezzel a saját pártja és a lehetséges partnerek elképzeléseinek a spektrumát.

SZDSZ, MDF

A tárgyalások során az MSZP maga mellé fogja állítani az SZDSZ-t, melynek be kell törnie, különben egy esetleges előrehozott választás alkalmával kikerülne a Parlamentből. Amennyiben Gyurcsányéknak ez nem jön össze és Fodor ellenáll, akkor még mindig ott ülnek a volt MDF frakció tagjai, akikkel megszerezhetik a többséget. Az MDF legfelsőbb vezetése viszont csak Bokrosban hajlandó gondolkodni, nehéz, de nem megoldhatatlan feladat elé állítva ezzel az MSZP-t. A túl sok jelölt nevének nyilvánosságra hozatalával gyengülhet a döntési pozíció, nevetségessé válhat a „sakkozás”, a tárgyalásokat vagy nagyon csendben, vagy nagyon rövid idő alatt révbe kell juttatni.

Orbánék helyzete


Az MSZP elkezdte puffogtatni a „nemzeti kormány” lózungját, még egy ütőkártyát kivonva ezzel a Fidesz kezéből. Orbán Viktor évértékelő beszédében nyomatékosította, hogy a jobboldali szavazók visszakérik a hazájukat, szerinte vissza kell venni a nemzetet a szocialista kormány kezéből. Erre játszik rá a nemzeti kormány gondolata: szélesíteni a támogatottságot, bizonytalan szavazókat maguk mellé állítani a Nemzet zászlaja alatt.
Fogy a levegő a Fidesz körül: nem bízhatnak abban, hogy Gyurcsány lemond, Sólyom László tehetetlen, az Országgyűlés nem oszlatja fel önmagát és nem lesznek előrehozott választások, Gyurcsány lelép a színről, a Fidesz pedig nem mondogathatja tovább nap, mint nap, hogy „mongyonle”.



Gyurcsány –csak a gondolattal eljátszva- végleg ellehetetleníthetné a Fideszt és Orbán Viktort abban az esetben, ha egy baloldali miniszterekből álló kormány élére felkérné Orbánt miniszterelnöknek, mondván, hogy széles a támogatottsága, magas a népszerűsége. Orbán természetszerűleg nem vállalná el egy főleg szocialistákból álló kabinet irányítását, így rá lehetne sütni, hogy nem érdekli a haza jövője, annak kilábalása a válságból és csak saját pártjának hatalomra jutását tartja elfogadhatónak, vagyis törtető és önző.

Ezzel a PR húzással Gyurcsány megtörhetné Orbán jelenleg szárnyaló népszerűségi indexét, szavazókat tántoríthatna el a vezér mellől és mondhatná, hogy ő átadta a stafétát, ő megtette a nép akaratát, nem rajta múlik, ő mossa kezeit…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását