2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szocialista kibeszélő show

A kettős népszavazáshoz való hozzáállás párton belül sem aratott osztatlan sikert, az egészségügyi törvény zárószavazásánál is kilógott a sorból egy szocialista. A pécsi Komáromi János, a debreceni renitensek, s még sokan mások jelzik: nem mindenki eléged
2008. augusztus 5. kedd 09:58 - Kőrösi Viktor Dávid
Kettős megítélés

Egy pártból való kibeszélés megítélése meglehetősen kettős. Amennyiben azt vesszük, hogy a szólásszabadságnak nincsenek pártokhoz kötött korlátai, megértően is bólogathatnánk, hiszen miért ne hangoztathatná valaki azt, hogy másképpen gondolkodik? El lehet gondolkodni azon: ha egy politikus nem tűri a szólás szabadságát a pártján belül, akkor mi a garancia arra, hogy ő ténylegesen demokratikus pártot szeretne?

A kérdések megválaszolása nem egyszerű, sok minden függ sok mindentől. A magyar politikai döntéshozatal valószínűleg megbénulna abban az esetben, ha mindenki másfelé szavazna/hangoztatná a véleményét. Az árkok mélysége egyértelműen nem kívánatos, azonban bizonyos pártok közötti törésvonalak kellenek ahhoz, hogy bizton lehessen számtani egy pártra, mint támogató háttérre – így ugyanis nem mosódnak össze a vonalak, s világossá válik, hogy ki kivel van.

Önmeghatározás

A párt egysége nem mellékes az önmeghatározás szempontjából sem. A párt hivatalos irányvonalából való „kiszólás” egyben azt is szimbolizálja, hogy a kiszóló személy, vagy csoport nem azonosul a hivatalos irányvonallal – hangsúlyozottan a szimbolikus jelentésről van szó, nem pedig a ténylegesről. Magyarul, amennyiben egy párt tagozatának kijelentése eltér a párt hivatalos álláspontjától, az sokak szemében egyenlő az árulással.

Társadalompolitikai Tagozat

Ki- és beszólások
"A baloldali politikai mezőben nem látszik elég erő ahhoz, hogy a hatalmat meg lehessen őrizni. Nem világos, mi a viszonya az MSZP-nek a Magyarországon kialakult újkapitalizmushoz... Az MSZP-nek nem kellene sorsát mindenképpen az SZDSZ-szel való koalícióhoz kötnie." - 2005. június

"A kettős állampolgárság ügyében az MSZP eltévesztette az irányt. Az embereket hagyni kellett volna a lelkiismeretük szerint dönteni." - 2005. augusztus

"A kiszivárgott felvételen elhangzottak szerint a kormány és a miniszterelnök tökéletes alkalmatlansági bizonyítványt állított ki magáról. Aki így gondolkodik, annak a hatalom megszerzése vagy megtartása minden egyéb megfontolást megelőz." - 2006. szeptember

"A reformintézkedések teljesen más célt szolgálnak, mint amit a kormány állít. A társadalom minden szféráját a tőke érdekeinek rendelik alá, s nincs olyan civil társadalom, amely korlátozni tudná az elitet." - 2007. október

"A jelenlegi kormány társadalom- és gazdaságpolitikája alapján nem baloldali, hanem neoliberális." - 2007. november

Forrás: www.nol.hu
Konkrét példa: az MSZP Társadalompolitikai Tagozata (TPT) nem egyszer bizonyult rendszerkritikusnak, ezt a fajta belső ellenzékiséget pedig sokszor nézik Magyarországon rossz szemmel. Ehhez az kellett, hogy a TPT igen kemény kritikákat fogalmazzon meg a párt vezetésével, illetve a miniszterelnök személyével kapcsolatban (Gazsó Ferenc, a TPT tiszteletbeli elnökének pár nyilatkozatát ld. keretes írásunkban).

Javító szándék

Valójában miről is lehet szó? Valószínűleg nem árulásról, hanem arról, hogy egy értékrend mentén elkötelezett politikusok kifejezik elégedetlenségüket, ami inkább elgondolkodtató kellene, hogy legyen. Ha valaki sok kritikát kap, akkor szembe kellene nézni azzal, hogy valami nincs rendben – függetlenül attól, hogy egy adott helyzetben a bírálat jogos-e vagy sem.

A hivatalos állásponttal szemben kiállás bátorságra vall abban az esetben, ha a kritika szakmailag, eszmeileg és politikailag megalapozott. Ebben az esetben pedig nem lehurrogni illik az alternatívát felállítókat, hanem megbeszélni a problémát. A vélemények szankcionálatlan kibeszélése ugyanis feszültségmentesebbé tudná tenni a politikát is.

Vissza a palackba

Ebből következően attól, hogy csend van valahol, nem biztos, hogy jobb a helyzet, legfeljebb az elnyomógépezet működik jobban – ezt azonban nem tudjuk megállapítani. Amennyiben azonban a kritikus hangok felszínre jutnak, már nagyobb hiba visszanyomni, mert ezzel világossá válik az elnyomó gépezet működése.

A TPT országos minősítésének 2008. januári megvonása pont egy ilyen hiba volt: még ha – az indoklás szerint – a tagozati profilok átfedése miatt jogos is lett volna, az MSZP országos választmányának lépése jó alapod adott az összeesküvés-elméleteknek: a párt így áll bosszút a renitens tagozaton.

Kibeszélő show

Az MSZP-re egyébként is jellemzőbb a kibeszélő show mint bármelyik másik parlamenti pártra. A kettős népszavazáshoz való hozzáállás párton belül sem aratott osztatlan sikert, majd az egészségügyi törvény zárószavazásánál lógott ki a sorból egy szocialista, Karsai József (azóta nem kapott Karsai körzete támogatást). A pécsi Komáromi János, a debreceni renitensek, s még sokan mások jelzik: nem mindenki elégedett a párton belül. Ez természetes is, hiszen sosem lesz mindenki elégedett egy párton belül, azonban a sok kritikából előbb-utóbb – a nagy számok törvénye alapján – lesz pár olyan is, amit érdemes lehetne megfontolni. A bírálatok elutasítása azonban kizárja annak lehetőségét, hogy javulhasson egy párt. Ha a vezetés okosan cselekszik, akkor a kritikákból csak jól jöhet ki.

Jól kijönni (értendő: választást nyerni) persze többféleképpen lehet. Ma már egy kampány sem képzelhető el grandiózus reklámok és hangzatos szlogenek nélkül. A lényeg azonban a tartalom, amit ugyan rövid távon lehet, hogy kevesen néznek, hosszú távon (a kormányzás minőségén) viszont mindenképpen érezteti hatását.

Hol a határ? És a szándék?

Mivel azonban elég nehéz megállapítani a határt, ami az egészséges kritika és a politikai támadás között húzódik, fontos az, hogy az elégedetlenek és a pártvezetők megtalálják a közös fórumot. Az MSZP felépítése – tagozati, illetve platformrendszer – ebből a szempontból szerencsés, hiszen a fórumok intézményesen léteznek – azonban mindegyikkel egyeztetni elég nehéz. Ez kétségtelen. Azonban jelenleg mintha nem is az egyeztetés nehézsége lenne túl nagy, hanem az egyeztetési szándék hiánya.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását