2024. július 14. - Őrs, Stella

Mitsoura Mónika ütősökkel színesíti A38-as produkcióját

Szeptember 21-én pénteken az A38 vendége lesz a varázslatos hangú Mitsoura Mónika, aki zenéjében a roma hagyományos hangszereket páratlanul ötvözi az egyiptomi, szír, török vagy bolgár hangszerekkel. Mitsou ezúttal a Triginta Ütősegyüttessel lép fel.
2007. szeptember 18. kedd 13:26 - Hírextra
Roma hagyományok, elektronikus ízek, és - különlegességként - multikulti ütősök. Mindehez
Mitsoura Mónika vendégül látja a Triginta Percussion-t.

Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsou lenyűgözően egyéni hangjával és kiforrott előadói tehetségével a legnépszerűbb roma előadóművészek közé tartozik. Zenei-előadói világképét elsősorban a családi hagyományok formálták. Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt. Később a család Budapestre költözött, ahol Mitsou találkozott Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével. Mitsou nyolc éven át volt a zenekar énekesnője – több lemez és filmzene, számtalan magyarországi és külföldi fellépés lett az eredmény.

Mitsou később kivált a zenekarból – az igazi szólókarrierre mégis három évet kellett várni. Ez az időszak elsősorban az útkereséssel, a kísérletezéssel telt. Végül 2003 második felére összeállt az az anyag, ami jóval több, mint egy lemez: valóságos zenei és audiovizuális projekt. A Mitsoura album nagyrészt tradicionális cigány dalok feldolgozásaiból áll. Ám ezek a feldolgozások nem egyszerűen újrahangszerelések vagy hagyományőrző előadások az eredeti motívumok szigorú megőrzésével. A cél sokkal inkább annak az atmoszférának a megidézése, amelyből e dalok származnak.

Ebben Mitsou páratlan és különleges énekhangja mellett nagy szerepet játszik a hangszeres gazdagság: a multiinstrumentalista zenészek nem csupán hagyományos roma hangszereket szólaltatnak meg (mint például a kanna vagy a cimbalom), hanem az ír, az egyiptomi, a török, a bolgár, az afrikai és az indiai népzene eszközeit is. Mindez – a Neóból ismert Moldvai Márknak köszönhetően – erőteljes elektronikus hangzásokkal keveredik. Mindennek rendkívül sűrű szövésű zenei textúra, meglepő ritmikai változatosság és még a nyugodtabb számok esetében is magával ragadó dinamizmus az eredménye.

A Mitsoura intenzitását csak fokozza a Mandula Éva által létrehozott, kör alakú vászonra vetített látvány, melyben roma festők motívumai éppúgy szerepelnek, mint elektronikusan létrehozott, pszichedelikus víziók.

A Mitsoura zenekar és előadása a kortárs elektronikus világzenei színtér egyik legerősebb, legeredetibb és leghatásosabb és színpadi produkciója.

Zenészek:

Juhász Miczura Mónika – Mitsou: ének 
Lukács Miklós: cimbalom
Moldvai Márk: billentyűsök, programozás
Monori András: gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, szájorgona, sarangi, bansuri, szitár
Szalai Péter: tabla, ghatam, doromb, dhol, beszéd

Triginta Percussion

A Mitsoura ezúttal a Triginta Ütőegyüttessel lép fel. A Nyusztay Iván-H. Magyar Kornél-Szabó Mátyás felállású trió egyedülálló muzsikájában különböző kulturális, zenei hagyományok olvadnak össze szerves egységgé, melynek vezérmotívuma a ritmus. Indiai ritmikák találkoznak és folytatnak párbeszédet közel-keleti ütemekkel, a hagyományos dzsessz formáival - végeredményként pedig különleges, gazdag és sokoldalúan árnyalt muzsikát kapunk.

A trió tagjai:

H. Magyar Kornél: jávai és indiai ütőhangszerek
Szabó Mátyás: latin-amerikai, közel-keleti ütőhangszerek
Nyusztay Iván: indiai és dél-olasz ütőhangszerek
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását