2024. április 27. - Zita

Magyar dalok a Nagyszínpadon

Presser Gábor ötlete a megvalósulás útján: az első állomásra jövő hétfőn érkezik, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, ahol 8 órás monstre koncert keretein belül tartják a „magyar dal napját”. És ez csak a kezdet: 2009-től fogva szeptembe
2008. augusztus 7. csütörtök 07:25 - paulson
„Egy jó válogatás kazetta készítése olyan, mint a szakítás.”

A Pop, csajok, satöbbi című film ezen megállapítását - bár igaz kicsit más formában - egy időben elég gyakran átéltem. Valami önként vállalt kultúrmissziós szerepbe képzelve magam rendszeresen állítottam össze a magyar könnyűzene iránt érdeklődő külföldi fiataloknak körülbelül 150 dalt tartalmazó gyűjteményt. Sohasem sikerült két ugyanolyan „slágercd-t” készítenem, és szinte mindig voltak dalok, amiket fájó szívvel kihagytam a „nemzetközi karrierlehetőségből”.

Éppen ezért némi aggodalommal, de rendkívüli érdeklődéssel várom augusztus 11-ét, a Sziget mínusz egyedik napját, melyen a több évtizedes magyar daltermést igyekeznek felvonultatni. Egyrészt szerencsésnek mondhatóak a szervezők, hiszen mintegy kétszáz neves zenész közreműködésével kell végrehajtaniuk a kényes feladatot, és 8 órájuk van rá. De ez is körülbelül csak nyolcvan slágert jelent. A „nyertes” dalok listájánál szemmel láthatólag igyekeztek minden stílus kedvelőinek kedvezni. A magyar underground gyöngyszemeitől a rapen keresztül a jazz remekeken át, a hazai rockzene nagyjaiig mindenkit igyekeztek megmozgatni, megszólaltatni.

Ráadásul ezen az estébe nyúló délutánon sok különleges alkalmi produkcióval is várja közönséget a hazai zenei élet „krémje”. Például Ákos Demjén (pontosabban Lerch István) dalát fújja, Lovasi Tankcsapdát játszik és összeáll a Rock Allstar csapat is.

Nézzünk bele, hogy körülbelül milyen csemegék várhatóak óráról órára augusztus 11-én a Nagyszínpadon! Délután 1 órától már klipek mennek majd a kivetítőn, leginkább azok a dalok lesznek ily módon képviselve, akik kimaradtak a „szórásból”.

Aztán három órakor indul a 8 órás koncert, a Budapest Bár előadói kezdenek a múlt dalaival, ezt követően ugrunk egy nagyot időben és stílusban: a magyar raptermés legjavából adnak ízelítőt olyan előadók, mint Ganxta Zolee és a Kartel, Sub Bass Monster és az Animal Cannibals. (Neurotic rajongók, figyelem: lesz "Brék" a Ludditák előadásában).

Négy órától csapnak igazán a húrok közé jön Gerendás Péter, a Neoton, a Beatrice, és a Bikini (és az Ős-Bikini is). A Tankcsapda két számával lépünk át a következő órába.

Délután öttől a magyar underground hódítja meg a színpadot: URH, Kontroll Csoport, Sziámi, majd Balázs Fecó dalaiból hallható egyveleg. Őket a KFT, majd Bródy János és Tolcsvay László követi.

A nap 19. óráját Cipő nyitja a Republicból, majd elérkezik a hazai jazz rajongóinak ideje: Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula szerzeményeit hallhatja a nagyérdemű. Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag) a Csík zenekarral együtt lép fel, egyrészt saját dalát valamint egy Tankcsapda és egy Quimby szerzeményt énekelve. Majd színpadon a Pál Utcai Fiúk, utánuk a Quimby.

Este héttől Rapülők és Jazz+Az dalok is felcsendülnek, majd Karácsony János és Katona Klári, később Földes Hobo László és zenekara kapja meg a színpadot.

20 órakor színre lép a kifejezetten erre az alkalomra összeállt Rock Allstar. A tagok: Frenreisz Károly, Tátrai Tibor, Török Ádám, Ferenczi György, Vikidál Gyula, Pálvölgyi Géza és Takáts Tamásból. Tőlük magyar „rock-klasszikusokat” hallhatunk. A rock továbbra is domináns szereplője marad az órának: jön az Omega; Keresztes Ildikó, Kalapács József és Roy vendégéneklésével. Az izgalmasnak ígérkező óra végén Szörényi Levente és Bródy János lép a Sziget Nagyszínpadára és a Társulat előadásában felhangzik egy egyveleg az István a királyból is.

Este 9-kor elhangzik a „Ha én rózsa volnék” Rúzsa Magdi előadásában. Ezután magyar musicalekből hangzik el válogatás Novák Péter, Gazdag Tibor, Puskás Péter és Fekete Linda előadásában. Aztán jön csikidam és rockandroll páros, sőt hallhatunk egy Fenyő-Szikora duettet is. Ezt az órát az Edda zárja.

Az utolsó órában lép fel Ákos egy Demjén számmal illetve egy Presser kísérettel. Őt követi Zorán és a Back II Black: Zene nélkül mit érek én? című örökzöld slágerrel. A nyolc órás monstrekoncertet 23 óra előtt a finálé zárja majd.

Minden bizonnyal még számos meglepetés várható, megspékelve a zenészektől szép gesztusokkal egymásnak és a közönségnek. Színes 8 óra vár minden érdeklődőt augusztus 11-én, ahol úgy néz ki minden összeállt ahhoz, hogy a zenészek és a zenehallgatók méltóképpen közösen ünnepelhessék a Magyar Dal napját.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását