2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar siker a "világbajnokságon"

Magyar sikereket is hozott a 2009-es Chardonnay du Monde borverseny, amelyet a fajta "világbajnokságának" is neveznek. Két magyar chardonnay kapott aranyérmet: a Garamvári Szőlőbirtok Balatonlellei Chardonnay "Délidőlő" 2007, és a Nyakas Pincészet Budai C
2009. március 21. szombat 13:20 - HírExtra
A Chardonnay du Monde nagyon tekintélyes verseny Franciaországban, a chardonnay fajta hazájában. Idén mintegy ezer bort neveztek a világ minden tájáról. Csak a benevezett chardonnay borok 7 százaléka kapott aranyat, amely azt jelzi, hogy igen szigorú volt a zsűrizés.

Idén két magyar chardonnay kapott aranyat: a Garamvári Szőlőbirtok Balatonlellei Chardonnay "Délidőlő" 2007 és a Nyakas pincészet Budai Chardonnay Selection Barrique 2007.

A nemzetközi borpiacon érvényesülő trendek korábban azt mutatták, hogy a világ számos pontján termesztett chardonnay fajta boraira egy kissé ráuntak a vásárlók. Mostanra normalizálódott a helyzet, amennyiben igényesebbé vált a piac, és egy valóban különleges chardonnay felkelti a borkedvelők figyelmét.

A nemzetközi szakértők azt ajánlják továbbra is a magyar termelőknek, hogy lehetőség szerint a helyi fajtákra - például furmint, hárslevelű, kéknyelű, ezerjó, cserszegi fűszeres, olaszrizling -, vagy a trendibb világfajtákra - rajnai rizling, szürkebarát - fordítsanak nagyobb figyelmet. Ugyanakkor elismerik, a magyarországi termőterületek kiemelkedő lehetőségeinek megmutatására a divatos, ezért a világpiacon hatalmas mennyiségben előforduló világfajta, például a chardonnay is alkalmas.

Éppen ezért kiemelt jelentőségű, ha egy ilyen tekintélyes nemzetközi borversenyen aranyérmet kap két magyar chardonnay. Ezek a sikeres borok ilyenkor felhívják a figyelmet a magyar borvidékek - ezúttal Balatonboglár és Etyek-Buda - átlagon felüli lehetőségeire.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását