2024. május 19. - Ivó, Milán

Enyhül a háború veszélye!

Észak-Korea ismét üzembe helyezte a két Korea közötti katonai "forró drótot" szombaton, egy nappal azután, hogy véget ért a Phenjan által invázióra való előkészületnek minősített éves amerikai hadgyakorlat.
2009. március 21. szombat 11:14 - HírExtra
Észak-Korea a hadgyakorlat kezdetén, március 9-én szakította meg a két Korea közötti egyetlen telefonösszeköttetést. Az összeköttetés helyreállítása vélhetően azt jelzi, hogy Phenjan szelídíteni kívánja az április elejére tervezett rakétakísérlet - hivatalos bejelentés szerint egy távközlési műhold felbocsátása - előtt megütött kemény hangnemet. A katonai távközlési vonalat ma reggel ismét üzembe helyezték és kifogástalanul működik - közölte a szöuli országegyesítési minisztérium szóvivője.

A két Korea katonai parancsnoksága közötti telefonösszeköttetést a vitatott hovatartozású parti vizeken időnként előforduló összetűzések elhárítása végett hozták létre.

Phenjan pénteken jelentette be, hogy a két ország közötti történelmi nyilatkozat tiszteletben tartása érdekében szombaton ismét megnyitja a "forró drótot". A közlemény egy 2000. júniusi nyilatkozatra utal, amelyet Kim De Dzsung akkori dél-koreai államfő és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető írt alá a kapcsolatok javításáról.

A Koreai-félszigeten tovább nőtt a feszültség, amikor Észak-Korea bejelentette, hogy április 4. és 8. között műholdat juttat a világűrbe. Washingtoni és szöuli illetékesek szerint Phenjan valójában Taepodong-2 rakétával akar kísérletet végrehajtani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását