2024. április 29. - Péter

A hétvégén a japánok megszállják Budapestet

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. évfordulóját ünneplő jubileumi programsorozathoz kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is több japán kulturális eseménnyel találkozhatnak az érdeklődők.
2009. március 20. péntek 19:15 - HírExtra
Japán napra várják szombaton és vasárnap a Thália Színházba a fiatalabbakat és az idősebbeket: lesz origami foglalkozás, ikebana bemutató, kandzsi rajzolás, sárkánykészítés, bonsai szaktanácsadás, anime vetítés, harcművészeti bemutató, japán teaceremónia teakülönlegességekkel, kimonó bemutató és haiku verseny is.

A vállalkozókedvűek kipróbálhatják a táncpadot és a szusit is, de a Japán Alapítvány Kiotó-kiállítására és a Kiyo-Kito Taiko magyar japándob együttes koncertjére is mindkét napon várják a közönséget a szervezők.

Szombaton, szintén a Thália Színházban rendezik meg A kotótól a klasszikusokig címet viselő koncertet, amelyen Charles-Valentin Alkan, Beethoven és Mozart művei mellett Miki Minoru kortárs japán zeneszerző és Nakagaki Gajo koto-játékos két szerzeménye is elhangzik. A hangversenyen Nakagaki Gajo mellett Ota Josihiro zongorista, valamint a Berkes Kálmán alapította és vezette Tokyo-Budapest Ensemble lép fel.

Vasárnap este a Tokiói Kamaraopera vendégjátéka zárja a Thália Színházban a japán napot. A japán opera meghatározó személyiségei által 1969-ben alapított, azóta számtalan díjat nyert különleges és egyedülálló társulat számos kamaraoperát állított színre a legkiválóbb művészekkel. A száznál is több produkció között mesterművek, Japánban nem, vagy csak ritkán játszott darabok, valamint új művek is találhatók. Budapesten Nakajima Acusi, Nakamura Szakae és Tanaka Hitosi A hold és a tigris legendája című darabját adják elő.

Március 26-tól láthatók a Museion No. 1. galériában Keleti szél címmel Geszler Mária Munkácsy-díjas keramikusművész porcelán szobrai és saját kimonógyűjteményének darabjai. A nemzetközileg is elismert magyar keramikusművész nagy tisztelője a japán kultúrának, évtizedek óta ebből merít ihletet, ezer szállal kötődik az országhoz és népéhez. Számos alkalommal alkotott Japánban, több művészeti versenyen nyert díjat, műveit japán gyűjtemények, múzeumok is őrzik. A kiállítás megnyitóján két japán hölgy mutatja be a kimonóba öltözés szertartását és viselésének módját.

A japán-magyar jubileumi év magyarországi programsorozata hivatalosan január 28-án, egy zeneakadémiai hangversennyel vette kezdetét. Az évad keretében lesz japanológiai konferencia, számos kiállítás és koncert, japán nyelvi szónokverseny, közös bélyegkibocsátás, cseresznyevirágzás ünnep és várhatóan májusban Magyarországra látogat a japán uralkodó második fia, Akisino herceg is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását