2024. május 3. - Tímea, Irma

Hagyományőrző íjásznap

Kilencszáz íjász monumentális nyílzáporát szervezik meg július 19-én, szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - tájékoztatta az MTI-t a program egyik szervezőjeként a Csongrád Megyei Önkormányzat sajtóreferense.
2008. július 17. csütörtök 07:02 - Hírextra
Varga Márta elmondta: az országos íjásznap leglátványosabb és egyben legkalandosabb kísérlete lesz a "Nyílzápor 2008" elnevezésű esemény, amikor íjászok százai ugyanabban a pillanatban lövik ki nyilaikat.

A nyílzápor olyan lesz, mint amikor egy középkori filmet forgatnak. A monumentális vállalkozás megálmodói abban bíznak, hogy a rendezvény hagyománnyá válik.
A grandiózus kísérletben - biztonsági okok miatt - csak úgy vehetnek részt az íjászok, ha előzetesen bejelentkeznek a szervezőknél. Eddig csaknem nyolcszázan regisztráltak, de a szervezők még várják a jelentkezőket.

Az íjásznapon a várakozások szerint több mint háromezren lesznek jelen. Íjászok, családtagok, hagyományőrzők, érdeklődők vesznek részt a Csongrád Megyei Önkormányzat által támogatott rendezvényen, amelyet a Magyar Íjász Szövetség és az Őskultúra Alapítvány szervez.

Az első programpont a mesteríjászok hivatalos versenye lesz. Egész nap megtekinthető lesz a X. századi magyar világot visszaidéző jurta-, illetve a számszeríjász haditábor. A találkozó keretében megnyílik a "Kárpát-medencei íjasmesterek remekei" című kiállítás. A gyermekek vásári bábjáték részesei lehetnek, de lesz történelmi- és lovasíjász-bemutató is.

Este lovasíjászokat toboroznak, majd népzenei koncertek lesznek, ahol fellép a Ghymes együttes is. A rendezvény az ősök világát megidéző dobszóval és sámánénekekkel zárul éjszaka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását