2024. május 4. - Mónika, Flórián

Amire jó a dohány

Génmódosított dohánynövénnyel termeltetnek szert 1-es típusú diabétesz gyógyítására - jelentették be olasz kutatók a BioMed Central Biotechnology című online tudományos portálon csütörtökön.
2009. március 19. csütörtök 14:50 - HírExtra
Az uniós támogatással zajló kutatásban az interleukin-10 elnevezésű gyulladásgátló hatású fehérjét termeltetik genetikailag módosított dohánynövénnyel. Ez a szer az inzulinfüggő, 1-es típusú diabétesszel és más autoimmun betegségekkel élő páciensek kezelésére használható.

Az antitesteken alapuló gyógyszereket és vakcinákat ma fermentorokban, sejtkultúrákkal termeltetik. Mario Pezzotti, a Veronai Egyetem munkatársa azonban úgy véli, hogy hatékonyabban lehetne előállítani a földeken, mivel a növények a világ legolcsóbb fehérjegyártói. "A dohány fantasztikus növény, mert könnyű genetikailag átalakítani, és egyetlen sejtből is könnyedén állítható elő a teljes növény" - indokolta választásukat Pezzotti.

A kutatók hamarosan megkezdik az állatkísérleteket, amelyekben autoimmun betegségben szenvedő egereket etetnek majd a transzgénikus növénnyel. Embereken később tervezik a próbák megkezdését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását