2024. május 18. - Erik, Alexandra

"Egyedül Demszky a felelős"

Egyedül Demszky Gábor főpolgármester felelőssége, ha nem lesz költségvetése a fővárosnak - jelentette ki Tarlós István, a Fidesz budapesti frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.
2009. március 17. kedd 14:26 - HírExtra
"Rajta múlik minden, ha ugyanezeket a kommunikációs paneleket fogja nyomni, az lesz a vége, hogy nem lesz költségvetés, és ezért egyedül ő lesz a felelős" - mondta Tarlós István, aki egy kérdésre válaszolva úgy vélte, ha nem lesz költségvetés, akkor előbb vagy utóbb a fővárosi közgyűlés összeomlik.

Szerinte az MSZP kihátrált Demszky Gábor mögül, ezt jelzi a hétfő esti szavazás, amelyen csak a 10 SZDSZ-képviselő és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes szavazott igennel a költségvetésre, a Fidesz-KDNP-MDF elutasítása és szocialisták tartózkodása mellett.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője hangsúlyozta: ők is szeretnék, hogy legyen költségvetés, de ehhez Demszky Gábornak változtatnia kell a szemléletén. Szerinte a költségvetés szerkezetében rossz; ha Demszky Gábor hajlandó foglalkozni a három alapkérdéssel: a működési bevételek és kiadások arányával, a BKV helyzetével és a főváros adósságállományával, akkor minden egyeztetésen ott lesznek. Kérdésre válaszolva Tarlós István nyitottnak mutatkozott az MSZP-frakcióval való egyeztetésre is.

Minden egyeztetésen ott leszünk, és hogyha nem a város működését alapvetően veszélyeztető költségvetéssel áll elő a főpolgármester, akkor azt az ellenzék is meg fogja szavazni, ellenkező esetben nem - mondta.

Tarlós István ugyanakkor arról is beszélt, hogy szerinte Demszky Gábor kiszámíthatatlan, ezért nem tudni mikor lesz, vagy lesz-e egyáltalán egyeztetés.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője élesen bírálta a főpolgármestert, mert szerinte Demszky Gábor most azt szeretné, ha az utolsó pillanatban lenne "egy bármilyen fővárosi költségvetés", nem törődve azzal, hogy emiatt 2010 után a város működésképtelené válhat. Úgy vélte, hogy jelenleg is a csőd szélén áll a város, ami csak azért nem derül ki, mert hamis kommunikációt hallanak évek óta.

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e Fidesz-frakcióban a közgyűlés feloszlatása, Tarlós István azt mondta: a Fidesz-KDNP frakciószövetségben nincs napirenden ez a téma, de az élet elkerülhetetlenül magával hozhatja ezt, ha a főpolgármester nem változtat a szemléletén.

Kérdésre válaszolva Tarlós István kijelentette: jelen állapotok között Budapesten a beruházásokat vissza kell fogni. Mint mondta, az uniós önrészt sem képes a város biztosítani, ezekre is hitel akarnak felvenni, ha viszont nem képeznek újabb adóságokat, akkor kevesebb baj lesz a működés fenntartásával.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Budapest adósságállománya a BKV adósságával együtt 245 milliárd forint, amihez ha hozzászámolják a mostani 40 milliárdos hitelt, akkor már 285 milliárd forintra rúg, jövőre pedig a városvezetés megint 30-40 milliárdos hitelt irányoz elő. Ezzel elérnék azt a 60 százalékos határt, amelyet a legmerészebb a közgazdászok is kritikusnak ítélnek - tette hozzá.

Megjegyezte: a fővárosnak nincs költségvetése, Demszky Gábor pedig kedden a gyűlöletbeszédről nyilatkozott. "Mély meggyőződésem, hogy a főpolgármesternek pihenésre van szüksége" - jegyezte meg Tarlós István.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását