2024. április 29. - Péter

Felsőoktatási támogatások

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint a Fidelitas félrevezeti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy megszűnik több hallgatói kedvezmény. A felsőoktatásban tanulók továbbra is kaphatnak egyebek mellett lakhatási, tankönyv-és jegyzettámogatást,
2007. szeptember 25. kedd 06:38 - Hírextra
Az egyetemek és főiskolák évente 116.500 forintot kapnak az államtól minden hallgató után. Ennek az összegnek a legföljebb 60 százalékát tanulmányi ösztöndíjakra fizetik ki, a többit pedig a szociálisan rászorulók kapják meg. Évente ugyanekkora összeggel támogatja az állam a hallgatók diákotthoni elhelyezését is.

A felsőoktatási törvény rögzíti, hogy nincs változás a tankönyv- és jegyzettámogatás rendszerében, mértékében. A költségvetés évente 11.650 forintot ad minden államilag finanszírozott képzésre beiratkozott egyetemi vagy főiskolai hallgató után tankönyv- és jegyzettámogatásra, sport és kulturális tevékenység finanszírozására. A jogszabályokban meghatározott módon a 11.650 forint 20 százalékát sport és kulturális tevékenységre, 56 százalékát jegyzetkészítésre, 24 százalékát pedig szociális juttatásokra, vagyis közvetlen, személyre szabott támogatásra fordíthatják az intézmények. Ez utóbbit kiegészíti a többi szociális jellegű juttatás.

A szociális ösztöndíj és a jegyzettámogatás mellett ugyanis lakhatási támogatást is kaphat az, aki - bár jogosult lenne arra, hogy bekerüljön a kollégiumba -, de nem jutott be. A lakhatási támogatás normatívája 2006 óta 60 ezer forint évente. 2007. szeptember 1-től ennek 70 százalékát férőhelybérlésre, 30 százalékát sima szociális támogatásra használhatják az intézmények.

Ezzel a megoldással az intézmények további kollégium férőhelyeket biztosíthatnak a hallgatóknak. A lakhatási támogatásnál azok részesülnek előnyben, akik nagyobb távolságra laknak.

További kedvezmény, hogy idén szeptembertől már a frissen beiratkozott rászoruló hallgató is kaphat szociális támogatást: ezt a törvény iskolakezdő alaptámogatásnak hívja. Ennek mértéke a hallgatói ösztöndíj-támogatás 50 százaléka, azaz 58 ezer forint.

Összefoglalva: a felsőoktatási intézmények a következő összegeket kapják évente az államilag finanszírozott helyeken tanuló hallgatóik után:

- a hallgatói ösztöndíj-támogatásra 116.500 Ft/fő/év
- diákotthoni elhelyezésre 116.500 Ft/fő/év
- lakhatási támogatásra 60 ezer Ft/év
- a doktori képzés normatívája, 1.092.600 Ft/év 91.050 Ft/hó
- köztársasági ösztöndíjra 335 ezer Ft/év
- tankönyv- és jegyzettámogatás, sport és kulturális tevékenységre fordítható támogatás 11.650 Ft/év
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását