2024. május 3. - Tímea, Irma

Még mindig nincs költségvetés

A fővárosi önkormányzatnak hétfő este várhatóan még nem lesz költségvetése, azt ugyanis az önkormányzat két oldala között kialakult létszámegyezőség miatt csak akkor lehet elfogadni, ha az ellenzék, vagy egy része is támogatja - közölte Demszky Gábor.
2009. március 16. hétfő 17:33 - HírExtra
A főpolgármester a hétfő délutáni tájékoztatón, amelyet a néhány órával később kezdődő önkormányzati testületi üléssel kapcsolatban tartott, utalt arra, hogy a parlamentben is hasonlóan sikerült a kisebbségi kormánynak a büdzsét elfogadnia. Közölte, hogy a létszámegyezőség miatt kialakult új helyzetben egyeztetési kényszer jött létre. Az ellenzékkel folytatott múlt heti egyeztetésen az kiderült, hogy amíg a városvezetés a fejlesztéseket, a Fidesz a működést tekinti elsődlegesnek. A városvezetés szerint ugyanis 2013-ig van csak lehetőség arra, hogy EU-támogatásokat szerezzenek olyan fejlesztésekhez, amelyekkel a budapestiek életminősége javulhat. A város vezetői által tervezett fejlesztések önrészéhez 2013-ig 160 milliárd forint hiányzik. Ez a pénz a Főgáz-részvények eladásával, valamint idén és jövőre összesen 40 milliárd forint hitellel biztosítható - jegyezte meg.

A főpolgármester megerősítette azt a korábbi kijelentését, miszerint nincs tabutéma az ellenzékkel folytatandó tárgyalásokon. Lehet szó a Főgáz-eladás és a hitelfelvétel megállításáról is, de ez esetben az ellenzéktől várják a választ arra, hogy milyen fejlesztéseket hagyjanak el. Elhagyhatják például az 1-es, 3-as villamos és különböző budai villamosok vonalának meghosszabbítását, a csepeli gerincút és a rákoskeresztúri buszfolyosó építését, a műjégpálya, valamint az Uzsoki és a Tétényi úti kórház felújítását és az iskolai szakképző központok kialakítását - mondta.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a budapesti Fidesszel ellentétben az uniós fejlesztési lehetőségek kiaknázását szorgalmazza több fideszes vezetésű város, például Debrecen és Hódmezővásárhely is. A főváros folyamatosan jó hitelminősítést, besorolást ér el - emelte ki, megjegyezve, hogy a piac a hitelminősítő cégekre és nem az ellenzékre figyel.

A főpolgármester azt mondta, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy működésre nem szabad hitelt felvenni. A főváros ahogy eddig, úgy a jövőben sem teszi ezt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a főváros eladósodottsága a meglévő 160 milliárd forintos hitelállományával is csak 30 százalékos, ez kedvezőbb, mint a fideszes vezetésű nagyvárosoké, amelyek közül Debrecen 40 százalékos eladósodottságú. A következő két évben felvenni szánt 40 milliárddal együtt is csak 37 százalék lenne a főváros eladósodottsága. Abban az esetben pedig, ha hozzáveszik a BKV 86 milliárd forintos adósságát, az önkormányzat konszolidált adóssága 55 százalékra nő, de ez is kisebb mértékű a fideszes vezetésű megyei jogú városokénál, például Debrecenénél, amely az önkormányzat tulajdonában álló cégekkel már 63 százalékos. A főpolgármester szerint célszerű lenne, ha e példák tükrében a fővárosi Fidesz egyenlő mércével mérne.

Demszky Gábor közölte, hogy az elmúlt két és fél év fővárosi döntései alapján bizakodik, mivel az ellenzék többnyire együtt szavazott a közgyűlésben a városvezetéssel. Tavaly és idén a fideszesek a közgyűlési döntések 67 százalékában, az MDF 80 százalékában szavazott együtt a városvezetéssel. A főpolgármester rámutatott arra is, hogy ha nem szavaznák meg a költségvetést, az nem csak a fővárosi önkormányzatot, hanem a fideszes vezetésű kerületeket is hátrányosan érintené. Az uniós beruházások közül ugyanis 81 milliárd forintnyi idén a fideszes vezetésű városrészeket erősítené.

Kérdésekre a főpolgármester és pénzügyi helyettese, Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) elmondta, hogy a főváros hosszú hónapokig tudna zavartalanul működni költségvetés nélkül is. Ez esetben az állami normatív támogatásoknak csak egy részét kapnák meg, a büdzsé elfogadása után viszont a többihez is hozzájutnának. Utalva arra, hogy az év végén 63 milliárd forint volt a főváros számláján, a főpolgármester-helyettes megjegyezte, hogy az intézmények zavartalan működéséhez biztosítani tudják a havi 5 milliárd forint körüli normatíva-kiesést. A főpolgármester kijelentette, hogy a főváros ebben a helyzetben is biztosítja a közintézményeknek a szükséges pénzt, például a bérekre, csakúgy mint a közszolgáltató cégek működéséhez szükséges forrást.
Problémát a fejlesztéseknél jelentene a büdzsé hiánya, új beruházást ugyanis nem indíthatnának. A korábban elhatározott fejlesztésekre, így például a Margit híd felújítására is azonban megvan a forrás. A főpolgármester közölte, hogy reményei szerint a jövő hónap végéig lesz költségvetése Budapestnek.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy az MSZP budapesti elnöksége ismét, ezúttal a kerületi elnökökkel együtt kéri fel az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, aki miatt megszűnt az egyfős koalíciós többség, hogy mondjon le fővárosi képviselőségéről. A politikus felszólította a Fideszt arra, hogy ne éljenek vissza a kialakult helyzettel, s mielőbb fogadják el a költségvetést. Az MSZP konszenzus esetén bármilyen költségvetést kész elfogadni - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását