2024. május 20. - Bernát, Felícia

Thomka Beáta irodalomtörténész is vehetett ma át egy díjat

"Ekkora elismerésre semmiképpen sem számítottam, mindenképpen váratlanul ért. Őszintén szólva el is gondolkodtam azon, hogy egyáltalán mivel szolgáltam rá" - mondta Thomka Beáta, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára az
2009. március 15. vasárnap 16:28 - HírExtra
Az irodalomtudományok doktora iskolateremtő tanári tevékenységéért, irodalomelméleti és kritikusi munkásságáért, a modern irodalom- és művészelméleti szakirodalom magyar nyelvű gyűjteményeinek létrehozásában játszott alapvető szerepéért részesült Széchenyi-díjban.

Thomka Beáta úgy véli: talán a 35 évnyi egyetemi és egyéb szellemi munkásságának szólhat az elismerés. Mint mondta, jelenleg az egyik legnagyobb kihívást a PTE irodalomtudományi doktori iskolájának vezetése jelenti számára. "Fárasztó, de nagyon szép, méltóságteljes munka" - fogalmazott Thomka Beáta.

Emellett folyamatosan részt vesz egyéb munkákban is. "Az én esetemben ez tanulmányírást, -szerkesztést jelent és természetesen a doktoranduszok munkáját patronálom" - tette hozzá.

Thomka Beáta elárulta: most éppen az európai narratív örökséget kutatja. Mint mondta, mindig is az elbeszélő irodalom, a próza érdekelte. Ez esetben pedig nemcsak a magyar, hanem az európai értékekkel is foglalkozik. A szakember másik nagy tudományterülete az elbeszélés-elmélet, a narratológia, amelynek manapság sokféle - már nemcsak irodalmi, hanem többek között teológiai és kultúraelméleti - vonatkozása is létezik.

Életművéről szólva kifejtette: két vonulata van pályájának, vajdasági születésűként ugyanis aktív élete egyik felét külföldön töltötte. "Pályám első fázisa Jugoszláviához köt, de már akkor is pozitív kritikai visszhangok érkeztek Magyarországról munkásságomat értékelve. Így nem is tudom melyik jelentősebb: az utóbbi évek vagy az első felvonás" - fogalmazott az egyetemi tanár.

Felidézte, hogy Újvidékről 1991-ben került vendégtanárként Pécsre, közben kitört a háború, s mivel bonyolódott a helyzet, örült, hogy a baranyai városban tartották. "Végül a fiam és a lányom is utánam jött. Így a pályám második felét már Pécsett töltöttem. Ezzel párhuzamosan több évig tanítottam Budapesten is az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, de Pécs az én rezidenciám" - jelentette ki az irodalomtörténész.

Thomka Beáta 1949. október 13-án született a vajdasági Torontálvásárhelyen. 1972-ben az újvidéki egyetemen szerzett magyar szakos tanári oklevelet, 1975-től ugyanott tanársegéd, docens, rendkívüli egyetemi tanár. 1991-ben vendégtanár volt a pécsi és a budapesti tudományegyetemen, 1993-tól Pécsett tanszékvezető docens, 1997-től egyetemi tanár. 1997-2000 között Széchenyi professzori ösztöndíjas volt, 1999 óta az irodalomtudomány doktora, 1998-ban József Attila-díjat kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását