2024. május 14. - Bonifác

Sándor Pál megérdemelte a díjat

"Számomra a Kossuth-díj elsősorban azt jelenti, hogy visszakapok valamennyit abból a szeretetből, amit a filmjeim adtak az embereknek" - mondta el az MTI-nek Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró, aki vasárnap vehette át a kitüntetést a Parlamentb
2009. március 15. vasárnap 15:39 - HírExtra
A Balázs Béla-díjas művész, a Hunnia Filmstúdió igazgatója és művészeti vezetője a legmagasabb állami díjat az egyetemes és a hazai filmművészetet egyaránt gazdagító alkotásaiért, sokoldalú művészi pályája elismeréseként kapta.

"Ha húsz évvel ezelőtt kaptam volna Kossuth-díjat, az minden bizonnyal meglepett volna, az, hogy most kaptam, bár nagyon jól esik, nem okozott óriási meglepetést" - jegyezte meg a művész.

Sándor Pál felidézte, hogy az 1983-ban készült, ,56-ban játszódó Szerencsés Dánielt követően egyértelművé vált számára, hogy ő "az életben nem fog" Kossuth-díjat kapni. "Nem szerették azt a filmet és a helyzet a rendszerváltást követően sem változott sokat" - vélekedett.

"18 éves korom óta dolgozom a filmes szakmában, csináltam már lényegében mindent a kávéhordástól kezdve a rendezésen és a forgatókönyvíráson át egészen a producerkedésig - gondolom ezt így egyben díjazzák; azt, hogy a kávéhordás vagy a rendezés nyomott-e többet a latban, nem tudom" - tette hozzá.

Sándor Pál elmondta, hogy jelenleg elsősorban producerként dolgozik, most fejezték be Mészáros Márta Remény munkacímű filmjét, emellett tévéfilmeket készít, valamint tervezi a Bereményi Gézával, illetve Gárdos Péterrel közös munkát. Hozzátette, hogy egy forgatókönyvön is gondolkodik most, amit aztán ő vinne vászonra, mert mint fogalmazott "végső soron a filmrendezés a legnagyobb élvezet".

Sándor Pál 1939. október 19-én született Budapesten. A Budapest Filmstúdióban dolgozott, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után asszisztens lett. 1967-ben a Balázs Béla Stúdióban forgatta első játékfilmjét, a Bohóc a falont.

1989-től a Novo Filmstúdió Kft. igazgatója. Ismert filmjei: Szeressétek Ódor Emíliát, Sárika drágám, Régi idők focija, Herkulesfürdői emlék, Szabadíts meg a gonosztól, Ripacsok, Szerencsés Dániel, Miss Arizona. 1972-ben Balázs Béla-díjat, 1977-ben érdemes művészi, 1987-ben kiváló művészi címet kapott, s több filmfesztiválon is díjazták alkotásait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását