2024. május 5. - Györgyi

Világhírű karmester nyitja a Budapesti Tavaszi Fesztivált

Kent Nagano, a világhírű japán származású amerikai karmester és a Bajor Állami Zenekar adja az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál első hangversenyét pénteken este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
2008. március 12. szerda 18:38 - Hírextra

A világjáró dirigens New Yorkból érkezik Budapestre, ahol Bartókkal kapcsolatos kutatásai okán már járt egyszer, de még sosem vezényelt. A péntek esti koncerten a Művészetek Palotájában Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményét és Beethoven III. Eroica szimfóniáját adják elő a csaknem fél évezrede alapított Bajor Állami Zenekarral.

A Bayerischer Staatsorchester több Richard Strauss-darab eredeti bemutatóját játszotta, a Beethoven-mű pedig azért került a budapesti programba, mert a félidejében járnak egy Beethoven-ciklusnak, amelynek keretében a zeneszerző valamennyi szimfóniáját megszólaltatják.

Kent Nagano nemcsak Bartók életműve iránt elkötelezett, hanem Ligeti György és Kurtág György munkássága iránt is. Nevéhez fűződik Eötvös Péter Három nővér című operájának ősbemutatója is a Lyoni Operában, ahol akkor zeneigazgató volt.

Kent Nagano családja a XIX. század vége óta él az Egyesült Államokban. A karmester zenei tanulmányait a Santa Cruz-i és a San Franciscó-i egyetemen végezte. 1978-tól a Berkeley Szimfonikusokat vezette, majd a Bostoni Szimfonikusoknál Seiji Ozawa asszisztenseként dolgozott.
Ezután híres európai együttesekkel működött együtt: zeneigazgató volt a Lyoni Operában (1988-1998), vezette a Hallé Zenekart (1991-2000) és vendégkarmestere volt a Londoni Szimfonikusoknak. Számos új opera ősbemutatóját irányította, például Messiaen Assisi Szent Ferenc, Eötvös Péter Három nővér és John Adams Klinghoffer halála című kortárs alkotásokét.

2000 és 2006 között Berlinben a Német Szimfonikusokat irányította, ebben az időszakban tűzte műsorra a zenekar például Schönberg Mózes és Áronját. 2006 szeptemberétől a müncheni Bajor Operaház és a Montreali Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Prokofjev Péter és a farkasának felvételéért 2004-ban Grammy-díjat kapott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását