2024. április 26. - Ervin

Különös hangverseny

Április 17-én különös orgonahangversenynek ad otthont a Művészetek Palotája. Hogy mi benne a különös?
2008. április 2. szerda 14:40 - Hírextra

Az, hogy semmi különös nem történik, "csupán" barokk és romantikus orgonadarabok szólalnak meg a lassan két esztendeje felavatott orgonák orgonáján. Hagyományos, klasszikusnak is mondható koncert, két-két Buxtehude- illetve Bach-kompozícióval, César Franck híres a-moll koráljával és a száz esztendeje születtet Olivier Messiaen L'Ascension (A mennybemenetel) című négytételes ciklusának néhány részletével.

Bernard Foccroulle, aki ugyanúgy Liége-ben született, mint annak idején César Franck, a világ legjelentősebb koncerttermeinek rendszeres vendége, s a legszebb hangú historikus orgonákon eddig több mint harminc lemezt készített. Rögzítette egyebek mellett Johann Sebastian Bach és Dietrich Buxtehude összes orgonaművét, s Buxtehude alkotásait több koncertsorozaton is előadta Brüsszelben és Párizsban is.

És még egy kis anekdota a jelenlegi belga királyról, ami kapcsolatban áll Bernard Foccroulle-lal is.

II. Albert, Belgium jelenlegi királya csaknem hatvan esztendős volt, amikor bátyja, I. Baldvin halála után 1993. augusztus 9-én megkoronázták. Li?ge hercege mindaddig polgári foglalkozást űzött: egy neves bank alkalmazottjaként dolgozott. Trónra lépésekor természetesen "felmondott", kollégái pedig pazar ajándékkal szerettek volna elköszönni tőle. Egy motorbiciklit szándékoztak venni neki, mivel Albertet a jármű megszállottjaként ismerték. Ő azonban azt kérte, hogy az erre szánt összegből inkább újíttassák fel a brüsszeli Notre-Dame du Finist?re régi orgonáját. Amikor a hangszer elkészült, (a liége-i születésű) Bernard Foccroulle avatta fel.

Forrás: OTS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását