2024. április 19. - Emma

Balsai (Fidesz): "Egy uniós ország nem kerülhet államcsődbe!"

Bokrosnak nincs meg a közgazdasági diplomája, egy igazi roma Martin Luther King kellene az országnak és céljutalmat a magyar honvédelmi miniszternek, mert Afganisztánban nem lőttünk le senkit. Dr. Balsai István, országgyűlési képviselővel beszélgettünk.
2009. március 12. csütörtök 13:55 - Tatai Gábor

Van-e a Fidesz-programnak olyan része, ami azt a hiányosságot pótoltatná, amely a magyar roma kisebbséget érintő kérdések pontos, tudományos tisztázását érinti (népesség, jövedelem, léthelyzet stb.)?

Nem lehet tudni, hogy kik és hányan és miért tartoznak az adott kisebbséghez. Nincs megoldva a parlamenti kisebbségi képviselete sem, ez kétség kívül fájó pont, a szemünkre is szokták hányni. Egy társadalmi probléma megoldásának a kiindulópontja a pontos felmérés. Ez nem megbélyegzés vagy gettó, csak egyszerűen konkrét számokat kéne tudni.

Húsz éves történet a kisebbségek politikai identitás keresése, vagy a kisebbségi politikusok színrelépése és látni kell, - hogyha épp nincs is ökölharc – nincsenek igazán hiteles politikusaik. Nincs egy igazi roma Martin Luther King, ez valahogy hiányzik Magyarországon.

Vajon miért nem utasítja vissza az MSZP a napok óta hírt kavaró többmilliós juttatások lehetőségét a Szűcs Erikához hasonlóknak, holott ez nagyszerű alkalom lehetett volna az ország nehéz sorsával való szolidaritás kifejezésére? A Fidesz tudott volna egy ilyen lehetőséggel élni?

Biztos vagyok benne, már amennyire ismerem Orbán Viktor miniszterelnökségét és az ő ezzel kapcsolatos véleményét, hogy nem. Ő egy nagyon puritán ember – az alatta dolgozók szempontjából talán túlságosan is –, vele ilyen nem fordulhatott volna elő. Gyurcsány Ferencnek egyszerűen már annyira nincsen tekintélye, hogy ezt meg lehet csinálni.

Meg lehet csinálni a minisztereik szeme láttára – vagy feje fölött, vagy nem is tudom –, hogy 6-7 millió forintos jutalmakat vesznek föl. Ilyen fogalmakat találnak ki maguknak, hogy céljutalom. Hát a magyar honvédelmi miniszternek milyen indokból jár céljutalom? Hogy nem lőttek le senkit Afganisztánban? Vagy, hogy most már egyetlen harcoló alakulatunk sincs belföldön? Egyszóval, milyen alapon jár „céljutalom” a Szekeres Imrének?

Ön egészen a megalakulástól kezdve az MDF történet részese. Mi változott, mi okozott most ilyen szintű törést?

Az az imamalom szerűen ismételgetett elhatárolódása a Fidesztől – a zsákmányszerzésnek is minősíthető politizáláson keresztül –, amivel saját önállóságát akarta hangsúlyozni. Ez az önállóság hangoztatás oda vezetett, hogy az MDF saját magát, a Fidesztől való távolság tükrében határozta meg és így Dávid Ibolya végtére is elhitte magáról, hogy ő valaki, hogy ő politikai tényező.

Ez a féle „túlértékelési zavar” vezetett odáig, hogy az MDF kilenc képviselővel most miniszterelnököt javasolt (nevetés – a szerk.). A Fidesz kormányzást követő időkben fajulhatott a dolog egészen idáig, az ellenem előterjesztett bizalmatlansági indítvány, és a frakcióból történő törvénytelen kizárásunknak köszönhetően, én ezt már nem vártam meg. A történet legalább 5-6 éves, és egyértelműen Dávid Ibolya és Herényi Károly nevéhez köthető.

Ez a Lakitelek-munkacsoport időszaka is…

Pontosan. 2004-ben zárták ki ötünket, a munkacsoport akkor nyáron alakult meg. Azt a célt tűztük ki, hogy próbáljuk meg az MDF-et – Dávid Ibolyával szemben – olyan vezetéssel felruházni, ami nem a Fidesszel, hanem a szocialista párttal – a valódi ellenféllel – szemben politizál. Ez volt, ami nem sikerült és ebből lett a kizárás. Majd itt ültünk egy darabig a függetlenek között, ők meg a folyosó másik felén, de ha jól értem a híreket, jövő héten költöznek (nevetés – a szerk.).



Hogy látja a saját szerepét, a 2010-es választásokkal kapcsolatosan?

Én úgy gondolom, hogy a parlamenti képviselőségemnek az a módja tovább folytatódik, hogy a Budapesti II-es számú választókerületben engem tiszteltek meg a választók. Ha most lennének vasárnap a választások, akkor biztosan mondhatnám, hogy én lennék a jelölt.

Politikai vezetésű kormány vagy gazdasági menedzser kell az ország élére?

Politikai. Mindig csak politikai. Egy parlamentális demokráciában ez csak így működhet. Az megint más kérdés, hogy a kormányprogram mit tartalmaz, mit helyez előtérbe. Kóka büszkén kijelentette, hogy „az ország olyan, mint egy részvénytársaság és én vagyok az ügyvezető”. Ennek isszuk a levét évek óta: ez egyszerűen nem gazdasági menedzselés kérdése. A társadalmi igények és realitások ismeretében szó sem lehet ilyesmiről. Ha még is, akkor azt Bokros Lajosnak hívják.

És ha már itt tartunk, ez a Bokros Lajos, aki olyan, mint a Bourbon-ok: semmit nem tanult, semmit sem változott, most ugyan azt sulykolja amit már 10-15 éve, hogy eltörli a 13. havi nyugdíjat, bevezeti a tandíjat, államtalanít, amikor már az egész világ az ellenkező irányba megy. Ő beleragadt ebbe a Közép-Amerikai királycsináló szakértő szerepbe, és lelkesen tárgyal a szovjet utódállamok kalifáival. Ez egy szakma, de köszönjük szépen, nem kérünk ebből.

Sokan nevezik inkább közgazdasági géniusznak…

Meg van már a diplomája (nevetés – a szerk.)?

Miért, nem volt meg???

Hát én úgy tudom, hogy Bokros Lajosnak a Marx Károly közgazdasági egyetemen nem állítottak ki diplomát, és utána a parlamentben azzal védekezett, hogy Venezuelában - vagy Costa Ricában nem is tudom – szerezte meg később (nevetés – a szerk.). Most ezt komolyan mondom, ez akkor téma volt, hogy hol a diplomája a Lajosunknak? Ő egy Rejtő Jenő-i figura, ő ilyen Fülig Jimmy féle.

Ő osztogatja a tanácsokat, de kulturországokba be sem engedik. Ez is komoly, nem mehetett Üzbegisztánba, vagy hova, de ennek van irodalma, nézzenek utána. Bokros Lajos egy önjelölt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását