2024. május 19. - Ivó, Milán

355 milliárdot "tartana bent" az SZDSZ

Háromszázötvenöt milliárd forinttal akarja csökkenteni a 2009-es költségvetés elsődleges kiadási főösszegét az SZDSZ - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Kóka János.
2009. március 12. csütörtök 12:11 - HírExtra
Az SZDSZ frakcióvezetője arról beszélt, hogy a szabad demokraták törvényjavaslatukkal úgy módosítanák az úgynevezett plafontörvényt, hogy a GDP-arányos deficit maradjon 3 százalék alatt, évente 2 százalékkal csökkenjen az államadósság, és 2013-ig 42 százalékra mérséklődjön a jövedelemcentralizáció a bruttó hazai összterméken belül.

Ennek érdekében a közalkalmazottak és a köztisztviselők bérét és juttatásait a GDP változásához igazítanák: ha az csökken, akkor a közszféra bérei is csökkennének, ha nő, akkor az illetmények is emelkednének. A törvényben előírnák a közszféra 13. havi juttatásainak megszüntetését is.

A törvényjavaslat arra kötelezné a kormányt, hogy március 31-ig nyújtsa be a költségvetési törvény ilyen irányú módosítására vonatkozó javaslatát.

Kóka János emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetést a tavaly novemberben elfogadott plafontörvénynek megfelelő főszámokkal fogadták el, de azóta a kormány döntései 200-210 milliárd forintnyi "lyukat ütöttek" a büdzsén.

A politikus úgy fogalmazott, hogy "a költségvetésben Gyurcsány Ferenc ezt a 200 milliárd forintot keresi kétségbeesetten". Hozzátette: a kormány azt állítja, hogy a költségvetés elfogadása óta 200-210 milliárd forinttal vette vissza az állam költségeit. A politikus szerint viszont ez az összeg nincs átvezetve a költségvetésen, ráadásul az említett összegből legalább százmilliárd forint kivonása komoly kérdéseket vet fel. Példaként említette, hogy a széndioxid kvóta húszmilliárd forintja nem költségmegvonás, és az úgynevezett Robin Hood-adóból beszedett húszmilliárd forintot nem a távfűtés korszerűsítésére fordítják.

Kiemelte, hogy a 200 milliárd forintos költségcsökkentés egyébként is elégtelennek tűnik.

Kóka János közölte: a szakértők szerint a kormány által bemutatott program nem válságkezelő, hanem válságmélyítő program, a Reformszövetség programja viszont a költségek és az adók csökkentésével, illetve a reformok megkezdésével tesz javaslatot Magyarország szerkezeti problémáinak megoldására, és a versenyképesség beindítására.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a törvényjavaslatukról nem a pártokkal, hanem a Reformszövetséggel egyeztettek. Hozzátette: az MDF is támogatja a Reformszövetség javaslatát.

A sajtótájékoztatón részt vevő Mihályi Péter, az SZDSZ liberális gazdasági kabinetjének tagja azt hangsúlyozta, hogy a válság egyben lehetőség is, mert megteremtette az egy évtizede halogatott lépések megtételéhez szükséges minimális társadalmi konszenzust.

Hozzátette: a reformok irányában is megszületett a szakmai konszenzus, még a "Fidesz oldalán, vagy a Fidesz szárnya mellett álló közgazdászok is nagyon hasonló dolgokat mondanak" - közölte Mihályi Péter. Véleménye szerint abban megvan az egyetértés, hogy növelni kell a gazdaság termelő potenciálját. Megjegyezte, hogy ezt nem lehet pusztán a költségvetési számok tologatásával elérni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását