2024. május 6. - Ivett, Frida

Tabajdi tovább tajtékzik

Tabajdi: A magyar szocialisták célja, hogy az erdélyi magyarságnak minél több képviselője legyen Brüsszelben. Orbán az erdélyi magyarok megosztását európai szinten súlyosbítja - jelentette ki.
2007. október 10. szerda 14:50 - Hírextra
Orbán Viktor az Európai Néppárt (EPP) alelnöke a napokban kettős ballépést követett el - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP Európai Parlamenti delegációjának vezetője.

Egyrészt mindenki előtt világos, hogy Orbán Viktor milyen károkat okoz az erdélyi magyarságnak azzal, hogy megosztja a politikai elitet, és a közös erdélyi magyar európai parlamenti lista helyett Tőkés László egyéni jelöltségét támogatja. A tét hatalmas: ha a választásokat követően nem lesz a romániai magyarságnak képviselete az Európai Parlamentben, az teljesen ellehetetleníti a kisebbségi érdekek képviseletét. Orbán beavatkozása egyben azzal a következménnyel is jár, hogy személyes közreműködésével járulhat hozzá ehhez a kudarchoz.

Másrészt Orbán a Tőkés László melletti lobbizásával zavart keltett Brüsszelben. Az Európai Néppártot is belerángatta a magyarok testvérharcába. Nehezen magyarázható ellentmondásba került a párt elnöke, alelnöke, és szóvivője: 24 óra különbséggel homlokegyenest ellentétes nyilatkozatot tett Javier Jimenez néppárti szóvivő, és Wilfried Martens elnök arról, hogy csak a pártcsaládhoz tartozó pártok jelöltjeit, vagy a velük szemben induló független jelöltet is támogatja a párt. Lehetséges, hogy a Fidesz áskálódása odáig megy, hogy az Európai Néppárt megtagadja az RMDSZ-t?

Az MSZP jobban örült volna, ha Tőkés László elfogadja az RMDSZ ajánlatát, és az erdélyi magyarság egységes közös listán küldhetett volna biztosan képviselőket az Európai Parlamentbe. De az MSZP-nek a mostani helyzetben az a legfontosabb, hogy az erdélyi magyarságnak hatékony képviselete legyen az Európai Parlamentben. Az MSZP épp ebben különbözik a Fidesztől: a Fidesz rövidtávú politikai céljai érdekében megosztja a társadalmat, az MSZP a nemzet egysége érdekében kompromisszumokat köt, és együttműködésre törekszik.

Bejutásuk esetén mind az RMDSZ kiváló jelöltjeivel, mind Tőkés Lászlóval együtt tudunk működni. Tőkés László esetében az együttműködés feltétele, hogy hajlandó-e átvenni az európai politikai stílust, és nem keveri-e össze a határozott, higgadt politizálást, a keménykedéssel, és ha kell képes a radikális fellépésre szélsőséges felhangok nélkül. A kérdés az, megváltozik-e Tőkés László kiszámíthatatlan politikai természete attól, hogy Brüsszelben folytatja tevékenységét?

Fontos azonban, hogy a választásokat követően mindkét félnek le kell vonnia a következtetéseket. Ha az a súlyos helyzet áll elő, hogy egyetlen erdélyi magyar képviselő sem jut be az EP-be, akkor Tőkés a magyar egység megbontójaként maradék politikai hitelét is elveszíti. Az RMDSZ-ben is komoly belső változásoknak kell megindulniuk.
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását