2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jönnek az albánok

Albánia még az Európai Tanács e félévben soros cseh elnöksége alatt be kívánja nyújtani csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz - közölte vasárnap a balkáni ország kormányfője.
2009. március 9. hétfő 08:13 - HírExtra
Sali Berisha azt mondta, elvileg megkapták a zöld jelzést a cseh EU-elnökségtől, vagyis a június 28-án esedékes albániai parlamenti választások előtt benyújtják a csatlakozási kérelmet. Közelebbi időpontot nem említett. Az Európai Bizottság korábban közölte: a parlamenti választások zökkenőmentes lebonyolítása előfeltétele Albánia EU-tagjelöltté válásának. A csatlakozási kérelem benyújtása önmagában csak egy deklaráció: az adott állam kinyilvánítja, hogy szeretne tagja lenni az integrációs szervezetnek.

A kérelmet mind a 27 tagállam megvizsgálja, s ha jóváhagyják, továbbítják az Európai Bizottságnak.

Több EU-tagállam húzódozik attól, hogy tovább bővítsék a lisszaboni szerződés ratifikációjának megtorpanásával intézményi válságba került szervezetet. Az albán miniszterelnök most arra figyelmeztetett, hogy az albán közvélemény kedvét szegheti, ha egyes EU-tagok meggátolják Albánia tagjelöltté válását. Jelenleg az albánok elsöprő többsége - fölmérések szerint 96 százalékuk - támogatja az ország EU-csatlakozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását