2024. május 16. - Mózes, Botond

Negyven cég sáros: titkos rendszerrel sumákoltak

Több mint negyven cég érintett abban az angliai ügyben, aminek során az adatvédelmi biztos leleplezett egy titkos informatikai rendszert, amiben az alkalmazottaik adatait osztották meg egymással, ráadásul még jellemezték is őket.
2009. március 8. vasárnap 08:46 - HírExtra
Angliában több olyan vállalatot füleltek le, amely eladta alkalmazottainak bizalmas adatait, köztük a szakszervezeti aktivitásra vonatkozókat is építési cégeknek. Az adatvédelmi biztos szerint ezzel a vállalat megszegte az adatvédelmi törvényt. A rendszer tizenöt évig működött, és negyven vállalat használta.

David Smith hivatala arra törekszik, hogy fölkutassák a tetteseket, és eljárást indítsanak ellenük. Lord Mandelson kereskedelmi miniszter annyit mondott, "sajnálja, hogy így történt a dolog", és üdvözölte a nyomozást.

Nem csupán arról van szó, hogy az adatbázist az alkalmazottak tudta nélkül tartották fenn, hanem arról, hogy egyáltalán a létét is tagadták. Összesen 3213 munkás adatai voltak betáplálva, beleértve az emberek személyes kapcsolatait, szakszervezeti aktivitását és munkahelyi előmenetelét. A nevekhez megjegyzéseket is biggyesztettek: "lusta és bajkeverő"; "volt bolti eladó, alapvető problémák"; "Kommunista Párt".

A munkaadók évente 3000 fontból, ezen felül pedig az alkalmozottanként fizetett 2,20 fontból tartották fenn a rendszert. A rendszert fönntartó The Consulting Association ráadásul nem akarta elismerni az adatvédelmi biztos jogkörét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását