2024. május 19. - Ivó, Milán

Folytatódik a mentőprogram

A felsőoktatásban hátrányos helyzetű hallgatókat felkaroló program, a Katapult Mentorprogram egykori vezetője és munkatársai örömmel üdvözlik az oktatási miniszter azon intézkedését, amellyel sikerült megoldania a Mentorprogram ügyét.
2009. március 8. vasárnap 09:54 - HírExtra
A program vezetőségének vasárnapi közleménye szerint a felsőoktatásban a hátrányos helyzetű hallgatókat segítő Katapult Mentorprogramnak az idei felvételi jelentkezési időszak közepén kellett leállnia, mivel nem sikerült aláírni a program folytatásáról szóló szerződést az Oktatási és Kulturális Minisztériummal. A Mentorprogram addig az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatósága alá tartozott, amely a programban résztvevők 2008-tól drasztikusan megnövekedett létszáma ellenére sem szánt 30 millió forintnál többet a program egész évi működtetésére, illetve a tavalyi évre vonatkozó kiemelt ösztöndíjak kifizetését is megtagadta.

A közlemény szerint Nagy Attila egykori programigazgató örömmel üdvözölte, hogy a program több mint egy hónapos szüneteltetése után az ügy átkerült Manherz Károlyhoz, az OKM felsőoktatási szakállamtitkárához, aki a napokban szándéknyilatkozatot írt alá a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával a program folytatására. A megállapodás szerint évi 60 millió forintra, azaz az eddigi kétszeresére emelik a program költségvetési keretét, és visszamenőleg is megkapják ösztöndíjukat a mentorok.

Az oktatási minisztérium pénteken azt közölte, hogy a tárcánál jelenleg folyamatban van a Katapult Mentorprogram támogatási forrásainak felhasználására vonatkozó, közérdekű bejelentésre indított szabályszerűségi ellenőrzés és a fegyelmi felelősségi vizsgálat.

A korábbi tájékoztatások szerint a programot koordinálók február elején közölték, hogy határozatlan ideig szünetel a program működése. Molnár Szabolcs, az alapítvány kuratóriumi tagja akkor azt közölte az MTI-vel, hogy az idei évre nem írtak alá támogatási szerződést. Ennek az az oka - mondta -, hogy a tárcától levelet kaptak, amely szerint az OKM idén 30 millió forintot biztosítana a program támogatására. Ebből az összegből ugyanakkor szerintük nem lehet szakmailag korrekt programot megvalósítani, minimálisan ennek az összegnek a duplájára lenne szükség.

Kifejtette: 1500-2000 hátrányos helyzetű hallgató mellé legalább 350-400 mentorra van szükség, s a juttatásukat sem fedezné a tárca által nyújtandó összeg.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az oktatási tárca csütörtökön a program folytatásáról szóló szándéknyilatkozatot írt alá. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár és Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke megállapodtak abban, hogy együttműködnek a hátrányos helyzetű hallgatók támogatását célzó mentorprogram újbóli megszervezéséért, koordinációs feladatainak ellátásáért.

A Katapult Mentorprogramot az Oktatási és Kulturális Minisztérium hozta létre 2005-ben azért, hogy segítse a hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat felsőfokú tanulmányaik elvégzésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását