2024. április 20. - Tivadar

140 milliónyi csempészvirág, nőnap alkalmából

Oroszországban a nőnap nagy ünnep, ilyenkor illik megajándékozni a hölgyeket, és kitör a virágőrület, de olyan még nem volt, mint idén: számtalan engedély nélküli kereskedőt állítottak elő, találtak mintegy 140 millió forint értékű csempészett virágot.
2009. március 8. vasárnap 17:25 - HírExtra
A nők 40 százaléka a felmérések szerint virágot, mintegy 10-11 százaléka illatszert vagy ékszert vár, s a férfiak 45 százaléka a virágot választja. Ellentétben a szovjet időkkel, amikor most virágból van elég, de változatlanul luxus - az ára miatt. Egy 15-20 tulipánból álló csokor minden dísz, sőt papír nélkül is belekerül 1200 rubelbe - több mint 8000 forintba hétköznap is, ám a nőnap előtt két nappal az árak legalább 20 százalékkal felszöknek.

Csütörtökön a rendőrség gazdasági bűnözéssel foglalkozó osztályának munkatársai a MKAD (a Moszkvát elkerülő körgyűrű) közvetlen közelében figyeltek fel valamiért három hangárra, amelyben hatalmas mennyiségű, külföldről a megfelelő vizsgálatok elkerülésével becsempészett vágott virágot találtak. A növényegészségügyi vizsgálat eredménye szerint a sok rózsa, szegfű, liliom és mimóza egy része fertőzött volt egy súlyos allergiát okozó kártevővel, ezért az egész rakományt megsemmisítették.

Ilyenkor felvirágzik a virágos bűnözés is. Pénteken az egyik legismertebb virágpiac közvetlen környékén a gazdasági rendőrség Primőr hadművelet fedőnevű razziája során egész virágmaffiát leplezett le: 25 esetben vettek fel jegyzőkönyvet, öt személyt előállítottak és töméntelen virágot koboztak el.

Közben pedig péntek óta a metróállomások kijáratainál, a pályaudvarok környékén és általában majd' minden sarkon sok olyan ember árul virágot, aki különben nem foglalkozik ilyesmivel, csak az ünnepi konjunktúrát használja ki egy kis nyugdíj-kiegészítésre. Nekik köszönhetően kialakult a "second hand" virágkereskedelem is. Tőlük egyes kisebb magánüzletekben a profiltól függetlenül átveszik a megmaradt - esetleg már nem egészen harmatos frissességű - virágot jó áron, hogy az utcai árnál olcsóbban adják el a például rágógumiért betérő kispénzű gyerekeknek.

Egy szál kissé már barnuló szirmú, de még nem hervadó rózsa még így is 100 rubelbe - közel 700 forintba kerül, de a virágboltban egy szép csokorért 3000 rubelt (20 ezer forint) is otthagyhat a vevő.

Oroszországban egyébként olyan nagy ünnep a nőnap, hogy egyes helyeken például a közlekedési rendőrök kicsi tortákat osztottak az autóvezető hölgyeknek. Még a büntetőtáborokban ülő, mintegy 70 ezer nőt is megajándékozzák: a büntetés-végrehajtás ünnepségeket szervez és finomságokat kínál, valamint számos jótékonysági szervezet is igyekszik megszépíteni ezt a napot. Az egyik például az idén az egyik tábornak egy hatalmas hűtőládányi fagylaltot küldött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását