2024. április 25. - Márk

Obama itt, Obama ott - a szuperelnök mindent elintéz

Ankarában az iráni és afganisztáni helyzetet, valamint a közel-keleti rendezés lehetőségeit vitatta meg vendéglátóival szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
2009. március 7. szombat 17:03 - HírExtra
Az amerikai diplomácia vezetője látogatásának célja javítani az Egyesült Államok és Törökország közti stratégiai kapcsolatokat, amelyeket károsan befolyásolt az iraki kérdés a Bush-kormányzat idején. Clinton szombaton Ankarában bejelentette azt is, hogy Barack Obama új amerikai elnök áprilisban Törökországba látogat. Az amerikai külügyminiszter sajtóértekezletén külön említést tett Szíriáról, hangsúlyozva, hogy jelenleg két amerikai küldött tárgyal Damaszkuszban.

Szavai szerint egyelőre Washington még nem döntött arról, hogy visszaküldje nagykövetét Damaszkuszba. Miután Ali Babacan török külügyminiszter jelezte, hogy Törökország kész ismét közvetíteni a szíriai-izraeli közvetett tárgyalásokon - de ehhez mindkét félnek ki kell nyilvánítania tárgyalási szándékát - Clinton azt hangsúlyozta: nem lehet túlbecsülni az izraeli-szíriai viszony jelentőségét.

Hillary Clinton - aki 1999-ben már járt Törökországban, Bill Clinton akkori amerikai elnök feleségeként - szombaton ellátogatott a modern török állam alapítója, Kemal Atatürk mauzóleumába, majd tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, valamint kollégájával, Ali Babacannal. A török miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a kétoldalú kapcsolatok mellett a közel-keleti helyzet, Irak, Afganisztán és a terrorizmus elleni harc szerepelt a megbeszélés napirendjén.

Az Egyesült Államok és a NATO-tag Törökország közötti kapcsolatok 2003-ban váltak feszültté, miután Ankara megtagadta, hogy az amerikai csapatok Törökország területét használják fel az iraki invázióhoz. Törökország ezt követően azt vetette George Bush elnök szemére, hogy hagyja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosait Törökország ellen támadásokat indítani észak-iraki területekről. A két ország közötti viszony azonban javulóban van, és Törökország késznek mutatkozik megnyitni a támaszpontját és kikötőit az Irakból távozó amerikai csapatok előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását