2024. július 13. - Jenő

Megvan a NATO új főtitkára!

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök lesz a NATO új főtitkára - értesült a Süddeutsche Zeitung. A német liberális napilap szombati számában arról számolt be, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel kance
2009. március 7. szombat 13:25 - HírExtra
Minderről egyébként a NATO április elejei jubileumi - német-francia közös rendezésű - csúcstalálkozóján születik végleges döntés.

A hivatalban lévő főtitkár, a holland Jaap de Hoop Scheffer mandátuma július 31-én jár le, s a kulisszák mögött már javában folytak az egyeztetések az utódról. Az esélyesek között Rasmussen mellett emlegették korábban Radoslaw Sikorski lengyel külügyminisztert, továbbá két német politikust, Joschka Fischer volt külügy-, s Volker Rühe egykori védelmi minisztert is.

A Süddeutsche Zeitung információi szerint a három európai "nagy" megegyezése egyfajta előzetes döntésnek számít. Az pedig íratlan szabály, hogy a főtitkárt az európai tagállamok, míg a főparancsnokot Washington jelöli. Ráadásul a dán miniszterelnök katonákkal támogatta az iraki háborút, s híve az erőteljesebb afganisztáni NATO-szerepvállalásnak, úgyhogy az Egyesült Államok aligha torpedózza meg jelölését.

Az újság szerint valószínű a kisebb tagállamok, köztük a kelet-európaiak támogatása is, noha korábban olyan értesülések terjedtek el, hogy a térségbeli tagok a lengyel külügyminiszter mellett állnak ki. Sikorski egyébként az első kelet-európai főtitkár lenne, de - mint a Süddeutsche Zeitung írta - ellene szól, hogy az elmúlt hónapokban "túl kritikus" volt Oroszországgal szemben, miközben a NATO egyik fő törekvése jelenleg a Moszkvával való együttműködés erősítése.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását