2024. május 17. - Paszkál

Mintha nem bomlott volna fel a koalíció?!

Létrejött a fővárost vezető MSZP-SZDSZ koalíció között a megegyezés a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetésének főösszegéről, s ezért március 16-án este 6 órára összehívja a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését ez ügyben - közölték az
2009. március 6. péntek 13:50 - HírExtra
Boruzs András, az SZDSZ budapesti elnöke, John Emese, a párt fővárosi frakcióvezetője és Szabadai Viktor elnökségi tag elmondta, hogy az 531 milliárd forintos főösszegben és abban is egyetértettek, hogy a költségvetési egyensúly megőrzésére törekszenek. Szabadai Viktor közölte, hogy a szocialisták által korábban benyújtott módosítások egy részét akceptálták, a büdzsé töredékét érintő további összegekről még a költségvetés "finom hangolásaként" egyeztetnek. John Emese hozzátette, hogy a jövő héten szerdától frakciónként külön-külön tárgyalnak majd a büdzsé tervezetéről az ellenzékkel is.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy a főösszegen belül, illetve az egyensúlyt megőrizve tovább folytatják a koalíciós szakmai egyeztetést az MSZP módosítási javaslatairól. A szocialisták ugyanis nem léptek vissza még semmilyen módosításuktól sem.

Az MSZP a jövő hét keddi frakcióülésen véglegesíti azt, hogy a büdzséhez benyújtott, és azt másfél százalékban érintő módosítási javaslatukból mit tartanak fenn.
A frakcióvezető közölte: pozitívumnak tartják, hogy a politikai egyeztetésen a főpolgármester jelezte, készek újragondolni álláspontjukat az MSZP javaslatainak elfogadhatósága érdekében. A koalíciós politikai egyeztetésen megegyezésre jutottak abban is, hogy a költségvetési mellett, politikai megállapodást is kötnek - tette hozzá.
Steiner Pál közölte, hogy a főpolgármester az MSZP- és az SZDSZ-frakcióvezető társaságában, külön-külön egyeztet majd az ellenzéki frakcióvezetőkkel a büdzséről, elsőként szerdán az MDF vezetőjével.

Az MSZP-SZDSZ politikusok bíznak abban, hogy a frakciószintű egyeztetések olyan sikerrel járnak majd, hogy meg tudják szerezni az ellenzéki támogatást a büdzsé elfogadásához.

Az önkormányzatoknak a törvényi előírásoknak megfelelően március 15-ig kell rendeletet alkotniuk éves költségvetésükről. Idén, mivel 15-e vasárnap, a 16-ai időpont még a határidő utolsó napjának tekinthető. Az MTI információi szerint a jövő héten azért nem tudnak rendkívüli közgyűlést tartani, mert több, pozícióval rendelkező politikus külföldön tartózkodik. Március 16-án pedig azért tartják a közgyűlést este, mert napközben 13 koalíciós és ellenzéki képviselő a parlamenti szavazásokban vesz részt.
A Fővárosi Közgyűlésben jelenleg patthelyzet van a 33 MSZP-SZDSZ és az ugyancsak 33 Fidesz-KDNP-MDF képviselő között. A koalíció egyfős többsége egyelőre megszűnt, mivel a szocialista Hunvald Györgyöt előzetes letartóztatásba helyezték a VII. kerületi ingatlanpanama miatt.

A közgyűlés legutóbbi ülésén az MDF-esek jelezték, hogy készek egyeztetni a büdzséről, de csak jelentős változások, "markáns konzervatív fordulat" esetén látnak esélyt a kompromisszumra. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető pedig azt közölte, hogy azt tekintik tárgyalási alapnak, ha a városvezetés visszalép a Főgáz Zrt. privatizálási szándékától, illetve a büdzsé tervezetében szereplő további 32 milliárd forintos hitelfelvételtől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását