2024. április 19. - Emma

Nehezítik Kína erőszakos gazdaságpolitikáját

Minden szinten növekszenek a Kínával szembeni kereskedelmi akadályok, ennek fő oka a világgazdaság gyengesége és az egyre növekvő protekcionizmus.
2012. március 26. hétfő 10:22 - HírExtra
Több mint 17 éve nem kellett ennyi kereskedelmi feszültséggel megküzdenie Kínának, mint az elmúlt év során - mondta a hétvégén Csong Szan (Zhong Shan)kereskedelmi miniszter-helyettes. A feszültségek, vitás esetek tartalma ugyanakkor változóban van, egyre komolyabbá válik, emellett az érintett iparágak száma is növekszik - tette hozzá Csong.

Idén már nyolc alkalommal regisztráltak kereskedelmi akadályokkal kapcsolatos ügyet, összértékük eléri a 2,28 milliárd dollárt. A kínai exportőrök külföldi piacaikon az elmúlt 12 hónapban mintegy 100 protekcionista intézkedéssel kellett hogy szembesüljenek, ami tovább rontott az exportpiacok gyengesége és az általános gazdaság lassulás miatt amúgy is nehéz helyzetükön.

Mind több a panasz Kína ellen is. Legutóbb, március közepén például az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán nyújtott be panaszt a kelet-ázsiai ország ellen azt állítva, hogy az a nemzetközi kereskedelem szabályaival szembemenve korlátozza a ritkaföldfémek exportját, s ezzel többek közt a Kínába településre kényszeríti a külföldi cégeket. Az eset 2009 óta az ötödik Kínát illető panasz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt, s a világ összes szubvencióellenes vizsgálatának 70 százaléka is az ország ellen folyik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását