2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Zuschlag az elnökségről beszélt

A Fiatal Baloldal (FIB) elnökségi tagjai nem kifogásolták a civil szervezetek bevonását a programok finanszírozásába - közölte ügyészi kérdésre Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön.
2009. március 5. csütörtök 11:50 - HírExtra
Az Ifjú Szocialisták Mozgalma és a Baloldali Ifjúsági Társulás egyesülési tárgyalásai 2001 őszén folytatták. Az egyeztetések során a pénzügyi kérdések is szóba kerültek, de a programok finanszírozásba bevont civil szervezetekről nem beszéltek - mondta Zuschlag János meghallgatásának hetedik napján.

Az egységes szervezetnél, a FIB-nél 2002 nyarára kiderült, hogy komoly pénzügyi problémák voltak, az egyesülési kongresszus költségeit is alig tudták kifizetni - tette hozzá. Azzal az elnökségi tagok tisztában voltak, hogy a programok megvalósítására civil szervezeteken keresztül is pályáznak, arra az elsőrendű vádlott nem emlékezett, hogy ezt a módszert bárki is megkérdőjelezte volna. Elmondása szerint a finanszírozás másik részét adó "szponzori pénzekkel" kapcsolatban sem kapott kritikákat Zuschlag János.

Úgy fogalmazott, a társadalmi szervezet más vezetői inkább a pénzköltéssel foglalkoztak, nem a források előteremtésével. Az elsőrendű vádlott elismerte, hogy propagálta, s akár formanyomtatványok küldésével is segítette civil szervezetek létrehozását. Németh Zsolt ügyész ismertetette egy megyei FIB elnök tanúvallomását, melyben az illető törvénytelennek tartotta ezt a gyakorlatot. Arra az ügyészi kérdésre, hogy a 2000-2002-es időszakban a pályázatokhoz benyújtott fiktív számlákat ki készítette, Zuschlag János nem tudott választ adni. Olyan egyesületek is nyújtottak be pályázatokat, melyeket nem jegyzett be a bíróság. Az ilyen pályázatokban egy bejegyzett civil szervezet is részt vett kötelezettségvállalóként. Ez lehetőséget nyújtott arra, hogy egy egyesület többször is nyerjen ugyanazon a pályázaton - közölte az elsőrendű vádlott.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását