2024. május 4. - Mónika, Flórián

Puskát, pisztolyt minden osztályterembe!?

Minél több lőfegyver lapul az uzsonnás dobozokban, annál kisebb az esélye, hogy azokat valaki használni is fogja.
2009. március 5. csütörtök 13:29 - Biga
A virginiai iskolai lövöldözés
A Virginiai Műszaki Egyetemen történtek, az elmúlt évek legsúlyosabb ámokfutása volt, ahol a fegyveresen kívül, 32 diák veszette életét. Az ázsiai származású férfi féltékenységből nyitott tüzet a kollégiumban, majd a vérengzés az egyik osztályteremben folytatódott. Szinte hihetetlen, de csaknem két óra telt el az első lövés eldördülése és a figyelmeztetés között, az egyetem a riadóüzenetet e-mailen küldte el a diákoknak és a tanszékeknek.
Tavaly októberben John Wahlberg, és két csoporttársa orális prezentációt adtak elő Paula Anderson professzornő óráján. A feladat, egy szabadon választott lényegi kérdés bemutatása volt a médián belül. A három diák a 2007 áprilisában történt virginiai iskolamészárlás tárgyalását választotta, ahol véleményük szerint sokkal kevesebb lett volna az áldozat, ha a tanárok és diákok fel lettek volna fegyverkezve.

Kihallgatták

A 23 éves, negyedéves hallgatót még aznap este felhívta a rendőrség, és megkérték, hogy fáradjon be az örsre. Amikor az ijedt diák megérkezett, egy nyomozó a kihallgató szobába vezette, hellyel kínálta, majd felolvasta az ő nevére jegyzett lőfegyverek listáját és megkérdezte, hol tartja őket. A fegyverviselés szigorúan tilos a Connecticut-i Állami Egyetem területén, ám amikor Wahlberg a jard tudtára adta, hogy az említett objektumtól 20 mérföldre lakik - ahol a zárt fegyverszekrénye is található -, a rendőr hazaengedte.



Az ügy ezzel akár le is záródhatott volna, ám a felháborodott ifjúság másnap egy cikket tett közzé az egyetemi lapban, ahol Wahlberg így fogalmazott: „Nem gondolom, hogy Anderson professzornő részéről indokolt volt a rendőrséget ugrasztani, egy teljesen veszélytelen, iskolai órán elhangzott anyagért” (ha minden egyetemi prezentációból rendőrségi ügy lenne, én épp most szabadulnék Guantanamóról – a szerk.).

Az egyetemi lapban közöltekre rákapott a FOX News is, ám Wahlberg a kérdéseikre nem akart válaszolni, azt mondva, hogy nem akar még nagyobb média kavart az ügy körül. Az is csupán az egyetemi lapból derül ki, hogy a tanerő biztonsági okokból jelentette a referálót: „Az is az én felelősségem, hogy mint tanár óvjam diákjaim, és az egész Campus közösségének testi épségét” – hőbörgött Anderson.

A tanárt kéne kihallgatni?

Ha nem is Wahlberg, de egy maroknyi diákjogi aktivista úgy döntött a feljelentgető nem ússza meg ennyivel, felveszi a fegyvert és viszonozza a tüzet. Robert Shibley, a FIRE (Foundation for Individual Rights in Education) elnöke így nyilatkozott: „ Ha minden, amit Wahlberg tett, csupán annyi volt, hogy a diákok fegyverviselési okairól értekezett, a feljelentés és a rendőrségi kihallgatás egy picit túlreagálásnak tűnik. Ha azért kövezel meg diákokat, mert egy eredeti ötletet bocsátanak vitára, az teljesen ellent mond azoknak az elveknek, melyekre az egyetemi oktatás épül”.

Az amerikai társadalom radikálisan megosztott a fegyverkérdésben. Van olyan is, aki egyenesen odáig megy, hogy a Connecticut-i tanár csak azért jelentette fel diákját, mert annak politikai hitvallása nem egyezett az övével. A dolog azért nagyon szerencsétlen, mert precedens értéke lesz. Az egyetemi szeminárium az, ahol még a Pozsony-Szabadka közti tengeri kereskedelem gondolatával is el lehet játszani, anélkül, hogy valaki feljelentene, hogy Magyarországot el akarom mosni a föld színéről.
Forrás: HírExtra / FOX News / Hankiss Elemér után szabadon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását