2024. május 8. - Mihály

India kész licitálni

India licitálni fog Mahátma Gandhi csütörtökön New Yorkban árverésre kerülő tárgyaira - jelentette be az ország kulturális minisztere.
2009. március 5. csütörtök 20:17 - HírExtra
Az indai függetlenség atyjának jellegzetes fémkeretes szemüvege, egy pár viseltes bőrszandálja, egy zsebórája és egy rézedénye kerül kalapács alá New Yorkban. Az aukció nagy felháborodást keltett Indiában, ahol sokan úgy gondolják: a tárgyak a nemzeti örökség részét képezik, és egy múzeumban lenne a helyük. Többen azt is mondják, hogy az árverés ellentétes az anyagi javakat elvető, aszkétaéletet élő Gandhi szellemiségével.

"India miniszterelnöke egyértelmű utasítást adott arra, hogy megakadályozzuk a tárgyak kalapács alá kerülését, és hogy mindent megtegyünk, amit meg kell tenni" - mondta újságíróknak Ambika Szoni kulturális miniszter.

"A tulajdonossal folytatott megbeszélések révén szeretnénk visszaszerezni a tárgyakat, de ha a tárgyalás megbukik, meg fogjuk vásárolni őket... Vissza kell vinnünk őket Gandhi hazájába" - tette hozzá.

A Gandhi tárgyainak jelenleg legnagyobb elérhető gyűjteménye becslések szerint 300 ezer dolláros (75,5 millió forintos) összbevételt hozhat.

A Zenith márkájú zsebórát Indira Gandhi későbbi miniszterelnök (Dzsaváharlál Nehru lánya) ajándékozta Mahátmának, a rézedényt és tányért Gandhi utolsó étkezésénél használta.

Ambika Szoni arról is beszámolt, hogy kormánya felvette a kapcsolatot a tárgyakat birtokában tudó kaliforniai gyűjtővel. James Otis beleegyezett a tárgyak visszajuttatásába, amennyiben India ígéretet tesz arra, hogy többet költ az egészségügyre és a szegénység felszámolására. India visszautasította ezeket a kéréseket, mondván hogy ésszerűtlenek.

A kormány az Antiquorum Auctioneers árverési házzal is megbeszéléseket folytat arról, hogy kiemeljék a tárgyakat az aukció sorozatából - vált ismertté újdelhi kormánykörökből. Több külföldön élő indiai felajánlotta, hogy visszavásárolja a darabokat.

A brit uralommal szembeni erőszakmentes ellenállás úttörőjeként ismert Gandhit 1948. január 30-án gyilkolta meg egy hindu radikális.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását