2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Watchmen képregény talált kincs

A szuperhősök nem pusztán vicces figurák a képregényekben és a filmekben. Képességeik és azok használatának megválasztása filozófiai kinccsel ér fel. Különösen igaz ez a héten mozikba kerülő Watchmen - Az őrzők figuráira.
2009. március 5. csütörtök 22:55 - HírExtra
A Watchmen "túl sok a jóból" a képregénymegszállott filozófusoknak - mondta Mark D. White, a Watchmen and Philosophy (A Watchmen és a filozófia) című könyv szerkesztője. A könyv egyike azoknak a műveknek, amelyek a populáris kultúrából kiindulva közelítenek a filozófia sokszor elvont tárgyához.

A Watchmen - Az őrzők című film az 1986 és 1987 között 12 képregényben megjelent történet feldolgozása. A képregényhez hasonlóan a film is egy alternatív idősíkú 1985-ben játszódik, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok a nukleáris háború küszöbén állnak. A főhősök egyenruhás őrzők, akik annyira gyűlöltté váltak, hogy törvényen kívüli lett belőlük.

A Watchmen azonban nem csak a szokásos popcornmozi. Karakterei a szuperhősök prototípusának fordítottjai. Rorschach és Ozymandias a halálmegvető cselekedetek közben is szakítanak időt arra, hogy olyan dolgokról elmélkedjenek, mint a szabad akarat és a félelem politikája.

"Az őrzőkben annyira nyilvánvaló a filozófia, hogy nem is kell nagyon mélyre ásni ahhoz, hogy megtalálják" - mondta White, Staten Island-i főiskola politikatudományi, közgazdaságtudományi, és filozófiai tanszékének tanársegédje.

A képregény címe ókori római gyökerekre utal, Juvenalis Ki őrzi az őrzőket mondatából ered. Az i. sz. I. században élt költő szavai évszázadok óta képezik filozófiai viták tárgyát.
A most megjelent könyv írói Rorschach karakterét boncolgatva elemzik, hogy miként igazolja gyakran brutális cselekedeteit, és küzd olyan dolgokkal, mint a hatalom legitimációja. Az anya és lánya karakterek (a két Selyem Kísértet) Simone de Beauvoir francia írónő feminista szellemiségét idézik.

"A filozófia több évszázada PR-gondokkal küzd. Az emberek tévesen azt gondolják, hogy a filozófia egy ködös, jelentéktelen egyetemi tantárgy" - mondta William Irwin, a Blackwell kiadó Philosophy and Pop Culture (Filozófia és popkultúra) sorozatának szerkesztője.

"A szuperhősök nagyon izgalmasak az erkölcsfilozófusok számára. Magukra vállalták ezt a hatalmas felelősséget, de ha meg kell mentened a világot, mit tennél először? Elkapnád a rosszakat, vagy véget vetnél az éhezésnek? - vetette fel a filozófia professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását