2024. április 29. - Péter

Orbán Viktor megint kampányol

Igazán pikáns, amint Orbán Viktor az RMDSZ-nek kampányol. Mert – lássuk be – ez történik most. Megkérdeztük Kelemen Hunort, az RMDSZ ügyvezető elnökét.
2009. március 4. szerda 12:59 - Kőrösi Viktor Dávid
Markó Béla és Tőkés László kiegyezését az anyaországban üdvözölte mindenki: azok is, akik korábban a pluralizmust a különállásban látták, s azok is, akik mindvégig tiltakoztak az erdélyi magyar politika megosztása ellen.

Tőkés és Markó sikeres egyeztetéséről már írtunk, most azonban az a helyzet áll elő, amikor két félnek is revideálnia kell az álláspontját.

Orbán Viktor már megtette. Az, hogy korábban is nyíltan buzdított a Tőkés-vezette EMNT és a Markó vezette RMDSZ kiegyezésére, sejtet egy s más dolgot. Tőkés László korábban a HírExtrának adott interjújában azt mondta, hogy a különindulás egyszer bejött, de másodszor már nem biztos.

Hasonló gondolat

Valószínűleg Orbán Viktor is hasonlót érezhetett. A helyzet a 2007-es helyhatósági, valamint az európai parlamenti választáshoz képest annyiban változott, hogy akkor 2007-et írtunk, most 2009-et. Akkor a Fidesznek (Orbán Viktornak) – az itthoni önkormányzati választásokon aratott elsöprő győzelem dacára – muszáj volt felmutatni egy nyilvánvaló sikert, amelyet az ún. baloldal ellen érnek el, ezzel erősítendő a potens, erős párt (politikus) képét. Akkor a Fidesz elnöke a püspök melletti kiállásával ugyan kockára tette az Erdélyből delegált brüsszeli magyar képviseletet, azonban leütött három legyet egy csapásra.

Egy: Tőkés László EP-be juttatásával megtörte az RMDSZ „egyeduralmát”, azaz legyőzetett a hazai jobboldal által baloldalinak kikiáltott Szövetség; kettő: az MPP „természetesen” támogatta Tőkést, tehát a független jelölt sikeréből nem kevés jutott az akkor még Fidesz-szövetséges Szász Jenőéknek is; három: a Fidesz-elnök kicsit igazított valamit a hazai arculatán. Akármilyen látványosan is dőlt bele a hazai kormány a saját kardjába 2006. októberében, Orbánon ragadt többek között a hetvenkét órás ultimátum, s a kormánybuktatás (amellyel ráadásul az elsöprő önkormányzati választási eredmény is kecsegtetett).

Nem kiverni a biztosítékot

Azóta azonban sok víz lefolyt már a Dunán és a Dâmboviţán egyaránt. Szász Jenő az elmúlt hónapokban (úgy fest végérvényesen) kifocizta pártját a közéletből (leszámítva a Székelyföldet), s Orbán Viktornak sincs szüksége bármifajta kozmetikázásra: a hazai kormányzat története eddig jóformán tűzoltásból és kudarcokból állt, a Fidesz népszerűsége töretlen (a politikától elfordulók arányát ezúttal hagyjuk), a cél pedig olyan politikát folytatni, ami nem veri ki a biztosítékot senkinél.

Ebbe a körbe (amely nem fordít el szavazókat) természetesen beletartozik az erdélyi magyarság melletti kampány, amely utoljára a rossz emlékű 2004. december ötödikei népszavazáson tudott szembefordítani magyart a magyarral. Azóta a baloldal – nagyjából Szili Katalint leszámítva – tartózkodik az elcsatolt nemzetrészeken élő magyarság megszólításától, tehát az Orbán-kampány valószínűleg nem lesz belpolitikai vitatéma.

Másik fél

A másik fél, akinek át kell értékelnie az álláspontját, nos, ez az RMDSZ. Markó Béla szövetségi elnök a HírExtrának adott egyik interjújában világosan elmondta: az erkölcsi támogatást elfogadják, azonban magyar politikusok ne menjenek Erdélybe kampányolni.

Most azonban az történik, hogy azzal, hogy Orbán Tőkésnek kampányol, azzal gyakorlatilag az RMDSZ-nek kampányol, ami Erdélyben történik, viszont alighanem a Szövetség egyetlen politikusa sem fog tiltakozni a dolog ellen. Tőkés László ugyanis az de jure az RMDSZ listáján indul, tehát a ráeső szavazat a Szövetséget is gazdagítja.

A régi elv érvényben van

A helyzetről a HírExtra megkérdezte Kelemen Hunort az RMDSZ ügyvezető elnökét. Kelemen elmondta: a Szövetség régi elve, amely szerint a magyarországi politikusoknak nem kellene beavatkozni az erdélyi kampányokba, továbbra is érvényes. Most – mondta a politikus – nincs ellenjelölt az EP-választáson, ilyen körülmények között Tőkés Lászlónak és Orbán Viktornak a dolga az, hogy hogyan vesznek részt a kampányban. „Mi segítséget nem kértünk, nem is fogunk kérni, s megakadályozni sem tudjuk – ahogy ezt nem is kívánnánk megtenni” – válaszolta Kelemen Hunor.

Már 2007-ben, az európai parlamenti választások idején sem tudtuk megmagyarázni, hogy Orbán Viktor jelenléte mit segített az erdélyi magyarság ügyén – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke. Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen s még sok helyen is, ahol Orbán kampányolt az MPP jelöltje elveszítette a választást. Orbán szimpátiája nagy, a Fidesz elnöke irányában jelentős a rokonszenv Erdélyben, Székelyföldön, s ezt mindenki tudja – mondta a politikus. Az azonban tudva lévő, hogy az erdélyi magyar a saját fejével gondolkodik, így a személyes szimpátiát nem lehet átformálni politikai előnyökre. A jelölteknek teljesítménnyel kell kivívnia a közösség rokonszenvét és elismerését – tette hozzá.

"A közösség érdekét szolgálni"

A HírExtra kérdésére, amely szerint javul-e az RMDSZ és a Fidesz hűvös viszonya, a politikus azt válaszolta: nem volt a két fél között találkozó az elmúlt hónapokban. „Ez a viszony nem volt rossz és nem volt jó. Ez a viszony nem létezett”.

További kérdésünkre az erdélyi magyar politikus elmondta: az RMDSZ részéről nincs semmiféle ellenállás a Fidesz elnökének jelenlétével kapcsolatban, 2007-ben is csak azért volt, mert a megosztásban volt partner Orbán Viktor. Kelemen hozzátette: ebben a pillanatban van egy egyezség az RMDSZ és az EMNT között, amelynek nyomán az erdélyi magyar összefogás listája megszületett. A megosztás tehát nem érvényesül, Orbán Viktor jelenléte jelenleg nem a megosztást, hanem az összefogást erősíti. Kelemen Hunor elmondta: „természetes, hogy a lista mellett kampányoló politikusokat nem fogjuk bírálni, ez ugyanis az erdélyi magyar közösség érdekét szolgálja”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását