2024. május 5. - Györgyi

Öngyilkosak lesznek a leszerelő kiskatonák

Egy felmérés szerint a leszerelő srácok körében háromszor gyakoribb az öngyilkosság, mint az azonos korú civilekében.
2009. március 3. kedd 15:59 - Biga
A távoli országok pokla, mint pestis ivódik bele a fiatal szervezetbe. A borzalmakat átélt fiatalok tömött hátizsákokkal hozzák haza a kezelhetetlen félelmeket és szorongásokat, elméjük a híd, mely garantálja, hogy a háború rémálmai ne csak a harci övezeten belül pusztítsanak, hanem otthon is. A véres képeket, az irtózatos szagokat vagy a szenvedést nem lehet elvámolni, a belső defekt nem oldódik meg a lehúzott bakancs fűzőjével.

Csak a fiatalok

Kívül a barakkon
Érdekes módon, az érték kizárólag a leszereltekre vonatkoztatható, azok, akik ugyan ebben a korban még mindig aktív szolgálatban vannak, egyáltalán nem tűnnek veszélyeztetettnek. Az öngyilkosságok különösen a leszerelést követő két évben gyakoriak. A másik, különösen fenyegetett társadalmi csoportnak, a 20 év alatti nők látszanak.
A Manchesteri Egyetem kutatói a 1996-tól 2005-ig rögzített leszerelési jegyzőkönyveket hasonlították össze Anglia öngyilkos-statisztikáival, melyből kiviláglik, hogy 233 803 frissen leszerelt közül 224 önkezével vetett véget életének. Bár a teljes katonai személyzet öngyilkossági rátája átlagosnak mondható az összlakosságéhoz képest, ám a 24 év alatti fiatal veteránok rendkívüli fenyegetettségnek vannak kitéve – derül ki a felmérésből.

Nav Kapur, Manchesteri Egyetem professzora úgy látja, hogy azok, akik fiatal korban kezdik a katonai szolgálatot, már a belépéskor nagymértékben sebezhetővé válnak a traumatikus élmények oldaláról: „Ez megmagyarázná, hogy a viszonylag rövid ideig szolgálatot teljesítő kiskatonák, miért hoznak ilyen tragikus döntést a kilépést követően”.

A második magyarázat az, hogy a seregben átélt élményeket csak a sorstársakkal együtt lehet feldolgozni. Ha a kiskatona visszatér a mindennapokba, ott kisebbségben találja magát és a civilek oldaláról érkezhető segítségnek esélye sincs, hogy az ifjú harctéri tapasztalatait az utcai életbe konvertálja.

A kormány árulása

A Manchesteri Egyetem tanulmánya csak napokkal azt követően látott napvilágot, hogy a Brit Hadsereg egyik legmagasabb érdemrendjével kitüntetett hőse a nyilvánosság előtt azzal vádolta a kormányt, hogy az nem törődik a hazatérő, mentális traumákat szenvedett katonáival. A Viktória keresztel kitüntetett Johnson Beharry káplár kétszer mentette meg társai életét Irakban a sajátjának kockáztatásával. „Ezek azok az emberek, akik az országot szolgálják. Miért nem kapnak kezelést? Nem gondolom, hogy a kormány eleget tenne a katonákért” – nyilatkozta keserűen.

Forrás: HírExtra / SKY News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását