2024. március 29. - Auguszta

Már a csapból is Zuschlag folyik

Hiteltelennek minősítette a másodrendű vádlott, Lados István vallomását Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden; az egykori szocialista politikus beszélt arról is, vallomástételük előtt igyek
2009. március 3. kedd 16:02 - HírExtra
A másodrendű vádlott vallomása önellentmondásokkal van tele, s több alkalommal tételesen nem mond igazat - mondta Zuschlag János meghallgatásának hatodik napján.

Közölte, vádlott-társa kijelentéseinek egy részét csupán kitalációjának tartja, mellyel azt kívánta elérni, hogy enyhébb büntetést kapjon. Az egykori szocialista politikus szerint a Lados István által elmondottakból kitűnik, hogy több esetben a vádalku reménye hajtotta egykori személyi titkárát. A kihallgatási jegyzőkönyvekben nyomon követhető, hogy a másodrendű vádlott számos alkalommal jelezte együttműködési szándékát, s érdeklődött a vádalku lehetősége felől.

A keddi tárgyalási napon Fodor Endre tanácsvezető bíró ismertetett több telefonlehallgatási jegyzőkönyvet. A beszélgetések során elhangzanak utalások arról, hogy Zuschlag János az ügy miatt kapcsolatba lépett a Belügyminisztériummal.

Az elsőrendű vádlott azonban ismét kijelentette, ezzel a témával kapcsolatban nem kíván vallomást tenni. Annyit azonban elmondott, szerinte a rendőrség nem használt föl minden olyan eszközt a nyomozás során, melyet a büntetőeljárás lehetővé tett volna.

Példaként azt említette, hogy az eljárás kezdete után másfél évig nem tartottak házkutatást, egy olyan ügyben, ahol tárgyi bizonyítékok megléte is felmerülhetett.
Fodor Endre bíró kijelentette, számára úgy tűnik, Zuschlag János igyekezte "instruálni" a tanúkat.

Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy meggyőzte az egyesületi elnököket, hogy az általuk ismertekkel ellentétes tényeket állítsanak a kihallgatások során, hanem fiktív információkkal látta el őket, amit el is hittek, mivel nem ismerték a civil szervezetek valós tevékenységét.

A vádlott elmondta, a nyomozás előre haladtával, 2007 elején már "pánikszerűen" igyekeztek rendezni a civil szervezetek ügyeit. Az egyesületi elnökök közül pedig többen - köztük Katus Ferenc harmad- és Őri András negyedrendű vádlottat - próbáltak szabadulni posztjuktól.

"Egy bonyolult büntetőügyben óhatatlanul felmerül az emberben, hogy lehallgatják a telefonját" - fogalmazott Zuschlag János annak kapcsán, miért kérte egyszer Őri Andrást, hogy személyesen a Köztársaság téri irodában találkozzanak, ne telefonon beszéljenek.
Lados István vallomásában elmondta: Zuschlag János mobiltelefonokat osztogatott vádlott-társainak, hogy azok segítségével tartsák a kapcsolatot. Ezt az elsőrendű vádlott részben elismerte, de azt állította, csupán egy-két ember kapott készüléket, köztük Lados István is. Ahogy Zuschlag János fogalmazott, csupán "elővigyázatosságból, ha mégis lehallgatnák".

A per a következő tárgyalási napon, csütörtökön is Zuschlag János meghallgatásával folytatódik, ekkor az ügyészek majd a védők tehetnek fel kérdéseket a különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolt egykori szocialista politikusnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását