2024. május 12. - Pongrác

Vádat emeltek a merénylő ellen

Vádat emeltek szombaton az amerikai hatóságok az ellen a nigériai férfi ellen, aki pénteken kísérletet tett az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik utasszállító repülőgépének a felrobbantására.
2009. december 27. vasárnap 13:00 - HírExtra
A vizsgálat megállapítása szerint a nigériai pentaeritrit-tetranitrátot (PETN) akart a robbantáshoz használni. Ez a salétromsavészter, amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban, nagy robbanóerejű. A fiatalember apja már hónapokkal ezelőtt figyelmeztette az Egyesült Államok nigériai nagykövetségét, hogy fiát szélsőséges tanok fertőzhették meg, és terrortámadásokra készülhet.

Alhaji Umar Mutallabah dúsgazdag bankár, a First Bank PLC nigériai bank volt elnöke kapcsolatba lépve az amerikai külképviselettel arról számolt be, hogy félelmei szerint fia életében "rossz fordulat" állt be.

A figyelmeztetést a nagykövetség továbbította az amerikai országos terroristaellenes központba, és a fiatalember neve - egyes értesülések szerint már korábban - felkerült arra a listára, amelyen a terroristákkal kapcsolatban állható személyek adatai szerepelnek, de annyira még nem számítanak veszélyesnek, hogy megtiltsák nekik a légi utazást.

A 23 éves Umar Abdul Farouk Abdulmutallab az Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as típusú gépen nem sokkal a landolás előtt kiment a mosdóba, majd miután visszatért a helyére gyomorfájásra hivatkozva egy takaróba burkolta magát. Az utasok ezt követően hallottak egy szokatlan zajt, és látták, amint füst száll fel a nigériai üléséről. Legelőször egy holland férfi vetette magát a merénylőre, majd többen is segítségére siettek a személyzet tagjai és az utasok közül.

A merénylő súlyos égési sebeket szenvedett, ezért jelenleg a Michigani Egyetem orvostudományi központjában ápolják. Az ellene emelt vádat a gyógyintézet konferenciatermében ismertették vele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását