2024. április 27. - Zita

Hihetetlen! Ipari mennyiségben termeltek marihuánát Budapesten: lebuktak

Ipari méretű marihuánaültetvényt találtak a rendőrök február közepén Budapesten, hat családi házban; a vietnami termesztők akár több milliárd forintos bevételre is szert tehettek volna egy év alatt
2009. március 2. hétfő 12:10 - HírExtra
A rendőrség szerint az 5315 tő cannabis indica növényt professzionális körülmények között nevelték a hat, Budapest külső kerületeiben található nagy értékű családi házban.
A rendőrök a házakból hat teherautónyi bűnjelet szállítottak el, közülük egy teherautót töltött meg a helyszíneken talált ötven kilogramm marihuána.

Ródler Norbert az ügy előzményéről elmondta: egy magyar férfitól bejelentés érkezett a rendőrségre. A férfi akkor már két és fél hete sikertelenül próbált meg bejutni a vietnámiaknak kiadott XI. kerületi családi házába. Mikor mégis sikerült kinyitnia a garázskaput, akkor vette észre, hogy a házába cannabisültetvényt telepítettek. Egy vietnami férfi épp ott dolgozott, a rendőröknek őt sikerült elfogniuk.

A növényeket olyan professzionális technikával nevelték, hogy a rendőrök arra következtettek, nem ez lehet az egyetlen helyszín. A nyomozók egy hét leforgása alatt további öt ültetvényt találtak. Kettőt Budapest XVIII. kerületében, kettőt a XXII. kerületben, egyet pedig a XXI. kerületben. Elfogtak egy másik, 25 éves vietnámi férfit is, aki a növények gondozásában vett részt, illetve egy 33 éves vietnámi nőt, aki a csoport egyik vezetőjeként az ingatlanokat kibérelte, a tulajdonosokkal a kapcsolatot tartotta, illetve rendszeres időközönként az ültetvényeken megjelent, feltehetőleg azok ellenőrzése végett.

A vietnamiak a megtalált ültetvények folyamatos működésével hetente 50-75 kilogramm marihuánát tudtak volna értékesíteni 50-100 millió forint bevétellel, így viszonylag rövid idő alatt több milliárd forint hasznot termelhettek volna.

Ródler Norbert szerint az ültetvényekről beszállított hat teherautónyi eszköz (világító, szellőztető, öntöző berendezések, illetve speciális tápoldatok) piaci értéke is jócskán meghaladja az 50 millió forintot. Az elkövetők az ültetvények leplezésére is komoly összegeket, illetve munkát fordítottak, így még a közvetlen szomszédok sem észlelhették, hogy mi folyik a környezetükben.

Az ültetvényekhez kibérelt házak egyaránt nagy értékű 200-250 négyzetméteres ingatlanok, melyekért 250-350 ezer forint havi bérleti díjat fizettek az elkövetők. Több ingatlant hosszú időre előre kifizettek, hogy a tulajdonos ne menjen a házakhoz. A zárcserét azzal indokolták, hogy nagy értékű ruhaneműt tárolnak a házakban, illetve ipari áramot kértek a varrógépekhez. A létesítményeket az elektromos hálózatról az ültetvények kialakításakor szabálytalanul lekötötték, így a szakemberek szerint egy év alatt több száz milliós kárt is okozhattak volna az áramszolgáltatónak. Az épületek gázszámlája havi 150-300 ezer forint között mozgott.

Az osztályvezető elmondta: mindhárom fő előzetes letartóztatásban van. Közülük a két férfi illegálisan tartózkodik Magyarországon, Ródler Norbert szerint azt sem tudták, hogy melyik országban vannak. A rendőrök szerint az ültetvény telepítéséhez legalább 5-10 ember kellett, közülük már több a rendőrség látókörébe került. A bűnözőknek a rendőrség szerint köze lehet egy Csehországban működő vietnami csoporthoz, amely egész Európában gondot okoz - tette hozzá Ródler Norbert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását