2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ágyúszótól menekült a tél

Ágyúszóval kergették el a telet vasárnap Szegedről; a Tisza-parti város hagyományos téltemetésén a már délelőtt is megszólaló lövések eredményesek voltak: a délutáni télűző felvonulás előtt elő-előbukkant a nap, s kellemes enyhe idő fogadta a résztvevőket
2009. március 1. vasárnap 20:04 - HírExtra
Érdeklődőből pedig nem volt hiány: több százan gondolták úgy, hogy a hosszú téli napokat elűzendő, nagy hangoskodás és vidámság közepette szabadulnak meg a rosszidőtől, s bújuktól, bánatuktól.

A jobb időkre vágyó városlakók gondjukat, bajukat papír cetlire írták, s télbanya szoknyájára tűzték. A női ruhába öltöztetett szalmabábot aztán zenebona és télűző zajongás közepette a több száz fős menet körbehordozta a belvárosban. Végül a telet megszemélyesítő kiszebábot rituális szertartás közepette máglyára vetették és megégették a Dóm téren. A néphit szerint a papírra rótt szenvedés és nyűg a boszorkával együtt elégett a máglyán, és füstbe szállt.

A pénteken kezdődött fesztivál első két napja az erőgyűjtést szolgálta a tél elűzéséhez. Az érdeklődőket kézműves vásár, koncertek, színházi előadások várták, a legkisebbeket vándorvurstli és madzag játszótér szórakoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását