2024. május 13. - Szervác, Imola

Hazánk szankcionálja a rasszista kirohanásokat?

Az Amnesty International (AI) felszólítja a magyar hatóságokat, hogy lépjenek fel alkalmazottaik romákat megbélyegző kijelentéseivel szemben, a rendőrség pedig hatékonyan vizsgálja ki és akadályozza meg a romákat érő támadásokat - közölte a jogvédő szerve
2009. február 27. péntek 18:05 - HírExtra
A szervezet közleménye szerint az utóbbi hónapokban felerősödtek a bűnözést és a roma származást jogtalanul és felelőtlenül összemosó kijelentések. Többek között Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, és a legnagyobb ellenzéki párt, a Fidesz elnökségének nyilatkozatai erősítették az etnikai alapú megosztottságot - olvasható a közleményben.

Amellett, hogy a faji megkülönböztetés valamennyi formájának kiküszöbölését célzó ENSZ egyezmény elutasít minden ilyen megnyilvánulást, Magyarországon jelenleg nem léteznek olyan statisztikák, melyek alapján a fenti kijelentések alátámaszthatóak lennének. Az AI szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy a szegénység nem csupán alacsony jövedelmet jelent, hanem jogfosztottság és kirekesztettség is.

Amellett, hogy az Amnesty International (AI) felszólítja a magyar hatóságokat, törvényes eszközökkel biztosítsák, hogy a köztisztviselők és állami alkalmazottak - beleértve a rendőröket is - ne tehessenek büntetlenül olyan jellegű kijelentéseket, amelyek a romákat megbélyegzik, vagy gyűlöletet szítanak ellenük, a rendőrséget is felszólítja a romákat érő támadások hatékony megakadályozására, illetve azok kivizsgálására. A kormánynak emellett biztosítania kell, hogy a rendőrség különleges iránymutatást és képzést kapjon a rasszista indítékból elkövetett támadások felderítéséhez.

Ezen kívül az Európai Rasszizmus és Intolerancia-ellenes Bizottság jelentése - amely szerint Magyarországnak nem sikerült féken tartania a közbeszédben egyre nagyobb teret nyerő rasszista megnyilvánulásokat - arra szólítja fel a hatóságokat, hogy határozottabban alkalmazzák a gyakorlatban a rasszizmus elleni küzdelemmel kapcsolatos büntetőjogi rendelkezéseket, "mert fennáll annak a veszélye, hogy az esetlegesen faji indíttatású bűneseteket nem vizsgálják ki kellő következetességgel".

Az AI szerint ezt támasztja alá az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének véleménye, amely szerint Magyarországon a rendőrség, az ügyészség és a bíróság ritkán állapít meg rasszista indítékot. Például 2006-ban a Legfőbb Ügyészség csupán tizenhárom esetet regisztrált nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja ellen elkövetett erőszakként, vagy közösség elleni izgatásként.

Az AI szerint a rasszista közbeszéd és agresszió elleni fellépés alapvető fontosságú, de nem elégséges lépés a romák társadalmi integrációjának megteremtésében. A térség országainak, köztük Magyarországnak pontos mutatók mentén kell értékelnie a romák társadalmi integrációját célzó programokat, többek között a Roma Integráció Évtizede Programot, és azok tartalmáról és eredményeiről rendszeresen tájékoztatnia kell a közvéleményt.

Ahhoz, hogy a romák nagyobb arányban szólhassanak bele a róluk folytatott közbeszédbe, és részt vehessenek az élethelyzetüket meghatározó programok kivitelezésében, szükséges a roma civil szerveződések és a kisebbségi önkormányzatok érdekérvényesítő képességének megerősítése, csakúgy, mint a helyi önkormányzatok elkötelezettsége az integrációs programok végrehajtásában - áll a közleményben.

A szervezet kitér arra is, hogy a romák integrációja érdekében hozott intézkedések értékelésében komoly akadály az etnikai hovatartozást feltüntető adatok alkalmazásának tilalma. Az elszámoltathatóság érdekében ki kell dolgozni egy olyan adatgyűjtési mechanizmust, amely az európai normáknak eleget téve védi a személyes adatokat és az önazonossághoz való jogot, mindemellett lehetővé teszi, hogy többek között az oktatás, az egészségügy, és a foglalkoztatás terén mérhetőek legyenek a romákat célzó integrációs erőfeszítések.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2009. február 27. 18:39
Jó lenne, ha ez az Amnesty International elnevezésű neoliberális csürhe nem hazudozna összevissza, és nem ajvékolna Magyarország ellen.
Különben meg: 'A kutya ugat, a karaván halad.'
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását