2024. május 18. - Erik, Alexandra

Draskovics nem csap hármat

Sokkal többet és mást akar tenni a kormányzat az erőszakos cselekmények visszaszorítása érdekében, mint amit a Fidesz "három csapás" néven ismertté vált javaslata tartalmaz.
2009. február 24. kedd 16:30 - HírExtra
"Van közös elem. Aki többször erőszakos bűncselekményt követ el, az a mainál keményebb szankciókkal nézzen szembe" - mondta.

Hozzátette: büntetőjogi lépések mellett a rendőrség erejének megerősítését is tervezi a kormány, amely a közeli napokban tárgyalja a részletes javaslatokat. "Nagyon kemény szankciókat szeretnék kezdeményezni a fegyverrel elkövetett cselekmények esetében".
Meg kívánják erősíteni a gyengék, a védekezésre képtelenek büntetőjogi védelmét, hogy "világosan üzenjünk azoknak, akik annyira nem bátrak, hogy az erősekkel vegyék fel a harcot, ahhoz elég sunyik, hogy idős emberekre, betegekre támadjanak" - mondta, és hozzátette, határozottabbá kívánják tenni a rendőrök büntetőjogi védelmét, akárcsak az intézkedéseikkel szembehelyezkedők fenyegetettségét.

A húszezer forint alatti értékre elkövetett - ma még szabálysértésnek számító - cselekmények elszaporodása miatt utasította a rendőrséget, hogy minden ilyen bejelentést fel kell venni, emellett olyan jogszabály-módosítást készítenek elő, amely "a rendőrségnek feladatot és egyben lehetőséget ad arra, hogy utánamenjen azoknak a szabálysértési cselekményeknek is, amelyek egyébként nem bűncselekmények, és ennyiben nem a rendőrség hatáskörébe tartoznak".

Emellett olyan jogszabály-módosítást tervez, amely súlyosabban büntetné azon, vagyon elleni bűncselekményt elkövetőket, akik korábban ilyen szabálysértést követtek el.
Hozzátette: egyben lépni kívánnak annak érdekében, hogy akár éjjel-nappal "elérhető, látható legyen" a rendőrség mindazokon a településeken, ahol ezt a közbiztonság helyzete indokolja.

Kérdésre válaszolva Draskovics Tibor azt közölte, hasonlóan az országok többségéhez, nem tervezik a büntethetőség korhatárának csökkentését; "nem hiszem, hogy 12 éves gyermekeket börtönnel kellene Magyarországon fenyegetni" - jegyezte meg.

"Az látszik, hogy a szélsőséges beszéd, a gyűlölködő, másokat kirekesztő megszólalás, az ezt alátámasztó utcai magatartás, és az adott esetben valószínűleg rasszista motívumokat is tartalmazó bűncselekmények között, ha nem is egyenes az összefüggés, de van egy ív" - fogalmazott a miniszter, megjegyezve, külön felhívta az államfő figyelmét a politikán felül álló közjogi méltóságok felelősségére.

A hétfői tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal kapcsolatos kérdésre úgy nyilatkozott: az egyik tanulság, hogy előbb tanulmányozni kell a helyszínt és a nyomokat, utána kell nyilatkozni, "és akkor nincsenek félreérthető nyilatkozatok".

"Ahogy egyébként ez a nyilvánosság előtt megjelent, az meg szerencsétlen volt" - tette hozzá a miniszter, aki egy kérdésre azt közölte: nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a roma családok ellen elkövetett támadások mögött rasszista motívumok állnak, "más motívum azonban, ami összefogná ezeket az ügyeket, egyelőre nem látszik".

A hétfő hajnali gyilkosság kapcsán Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy nyilatkozott, az ilyen típusú ügyek vizsgálata során "bizonyos kriminalisztikai összefüggéseket lát a nyomozócsoport, ám ezek mértékéről nem kíván nyilatkozni, így "nem véletlenül" a Nemzeti Nyomozó Iroda jár el ebben az esetben is.

Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke hétfő este közölte az MTI-vel, hogy Sólyom Lászlóköztársasági elnök tájékoztatást kért az igazságügyi és rendészeti
minisztertől, az országos rendőrfőkapitánytól és a Legfőbb Ügyészségtől az elmúlt időszakban történt, a közvéleményt megrázó bűncselekményekkel kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását