2024. március 29. - Auguszta

Véráztatta maszkokban ünnepelnek

Ami nekünk farsang, a sokácoknál poklada; eredeti jelentés szerint átváltozás, átalakulás. A mohácsi karneváli rendezvénysorozat évről évre egyre több látogatót vonz, nem csak magyarokat, hanem külföldieket is.
2009. február 19. csütörtök 18:49 -
Történet

Sokan szeretik azt hinni, hogy a törökűzés kapcsán alakult ki a busójárás hagyománya, ám ez nem több puszta legendánál, hiszen a katolikus horvát sokácokat – vagy, ahogy ők magukat nevezik, sokacokat – csak évtizedekkel a törökök után telepítették be Magyarországra. Sokkal valószínűbb, hogy egyfajta termékenységi szertartásnak indult, valamint hogy a kezdődő tavaszi munkák előtt mindenki szeretett volna még egy jó nagyot bulizni. A busózás idején az emberek ugyanis bátran kivetkőzhettek magukból; álarc mögé rejtve időnként durvább tréfákat is megengedhettek maguknak.

Maszkok


A busójárás leglátványosabb kelléke a jelmez és a maszk. Egy busó a farsang idején gyakorlatilag a maszkja alatt élt, az inkognitó megőrzése mai napig szerves része a busó-létnek. Az álarcok jelentős változáson mentek át az évszázadok során, mondja Baráth Gábor, aki annak idején autodidakta módon tanulta a fafaragást, ma Népművészet Ifjú Mestere díjas maszkfaragó és főállású busó. Régen szarv nélkül készítették a maszkokat, mindössze tenyérnyi nagyságúra és papírvékonyra faragták; ma az a cél, hogy minél nagyobb, robosztusabb, ijesztőbb legyen. Egy-egy maszk kifaragása körülbelül 10-12 óráig tart, ezután következik még a festés és a díszítés. A festést régen állati vérrel végezték, ma már sok fafaragó használ szintetikus festékeket, "de én a mai napig disznóvérrel festek"- mondja Baráth.

Kiegészítők


Egy hagyományos jelmez rengeteg kiegészítőt tartalmaz, ezek közül a legismertebb az óriási kereplő, a különböző méretű kolompok, amelyekkel igyekeznek minél nagyobb zajt csapni, és a tollasbuzogány. Baráth szerint "a buzogány egy trükkös harci eszköz volt, abban az időben, amikor az emberek még nem hordhattak maguknál fegyvert. Ezt össze tudták csukni, aztán a kabátjuk alá rejtették" Úgy tűnik, nemcsak a vipera elődjét, hanem a Valentin-napot is a sokacok találták fel: farsang idején a férfiak a szívüknek kedves hölgyet egy saját készítésű, festett, tükrökkel és egyéb csecsebecsékkel díszített vízhordófával lepték meg.

Busók a világ körül


Könnyen lehet, hogy a busók felkerülnek az UNESCO Emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Baráth elmondása szerint a busó közösségek pályázata egyelőre nemzetközi elbírálás alatt áll, de optimistán látja a jövőt.
Vajon mit csinál egy busó amikor nincs farsang? "Legutóbb két hete jártunk Szardínián egy hasonló karneválon"- kapom a választ Baráth-tól, majd hozzáteszi, folyamatosan kapnak meghívásokat egyéb országokból, tartottak bemutatót például a németországi Stuttgartban is. Úgy tűnik, egy busó az év legnagyobb részében busó marad.

Mára a busójárás sokat vesztett eredeti, tavaszköszöntő-télűző céljából, de a mohácsiak megpróbálják a lehető leghitelesebben megőrizni évszázados hagyományaikat. Maszkfaragást például csak az ismert mesterek műhelyeiben tanulhatnak az ehhez kedvet és elszántságot érző fiatalok. A busójárás legtöbb programja az érdeklődőknek és a turistáknak szól, az utolsó napon, húshagyókedden azonban már csak a helyiek ünnepelnek a főtéri máglya körül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását